Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Pata negra med rätt i glaset

Pata negra med rätt i glaset

Publicerad den

Det spanska, lufttorkade grisköttet pata negra är en fantastisk råvara och anses ovärderlig för det spanska köket. Men vad dricker man till för bäst smakupplevelse? Experterna har förstås svaret. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Pata negra är en ikon för den spanska gastronomin. Den iberiska grisrasen har svarta klövar och dess skinka är känd under namnet Jamón Ibérico,

För det spanska köket är den ovärderlig och runt om i världen har skinkan rönt framgångar i de allra finaste matsammanhang. Jamón Ibérico indelas i olika kvaliteter. Den exklusivaste benämns Jamón Ibérico de Bellota och kommer från grisar som strövar fritt och lever på ekollon och skinkan har lagrats länge. Jamón Ibérico de recebo kommer från grisar som äter ekollon och spannmål medan Jamón ibérico de cebo är från grisar som enbart utfodras med spannmål.

De olika kvaliteterna har betydelse för upplevelsen och finns möjligheten, njut av den förstnämnda, det är en fantastisk råvara. Några skivor Bellota och ett glas fatlagrad chardonnay är läcker kombination (2012 Chateau Ste Michelle Chardonnay, 6447, 101 kr).

Eller gör som spanjorerna, njut den med torr sherry, en fino som har samma nötiga karaktär som skinkan (Lustau La Ina Fino, 8294, 70 kr). För rödvinsälskaren uppskattar vi ett elegant rött. Tempranillo för den som önskar spanskt (2009 Montecillo Crianza, 2643, 81 kr) eller pinot noir om vi får välja fritt (2011 Côtes du Jura Pinot Noir, 2289, 101 kr).

Annons