Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Nya röda på hyllorna

Nya röda på hyllorna

Publicerad den

Kan bästa köp bland röda viner i oktobersläppet vara av intresse? Här tipsas om viner som finns tillgängliga i Systembolagets sortiment under cirka ett år framöver. Det ryms något för de flesta smaker, från budget till lite dyrare, från lättsamt till kraftfullt, merparten av vinerna kommer från Europa men med uppstickare från Sydafrika. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Meandro

2010, Portugal
2558, 139 kr, 750 ml

Fyndstämplat! Riktigt gott rödvin från Dourodalen gjort av de typiska portvinsdruvorna. Producenten Quinta do Vale Meão visar sin potential i Meandro som bjuder läcker koncentration, viss strävhet och pigg syra med mängder av mörka bär, söt lakrits och plommon. Mer än gärna till nöt, vilt och lamm.

Meandro

Les Collines de Rocalinand

2010, Frankrike
2931, 109 kr, 750 ml

Grenache, syrah och mourvèdre från området Beaumes de Venice i södra Rhôndalen sätter guldkant på tillvaron. Producent Ogier lyckas ge oss läcker koncentration med toner av hallon, vinbär och örter. Toppen till ljust kött.

Les Collines de Rocalinand

El Rey Old Vine Garnacha

2011, Spanien
2260, 65 kr, 750 ml

Tufft rött från kooperativet Bodegas Santo Cristo där vår svenske vinmakare Lars Torstensson har ett finger med i leken. Vinet är torrt, strävt och till en början generöst av körsbär och blåbär i lätt parfymerad tappning. Prova till robusta kötträtter.

El Rey Old Vine Garnacha

I Filari

2010, Italien
2394, 69 kr, 750 ml

Bra köp från syditalienska distriktet Apulien. Vinet är välbalanserat och gott med aromatiska, finstämda toner av körsbär, plommon, läder och röda äpplen. Servera gärna till rätter av ljust kött. Nero di troia och agliancio utgör druvblandningen.

I Filari

Villa Marina Rosso Conero

2009, Italien
2143, 79 kr, 750 ml

Druvan montepulicano bjuder viss strävhet med pigg syra och aromatiska tongångar av plommon, blåbär och björnbär i detta trevliga vin. Italienska östkusten och distriktet Marche är ursprunget. Allround till nöt och lamm.

Villa Marina Rosso Conero

Taurasi Fatica Contadina Terredora

2006, Italien
2258, 150 kr, 750 ml

Bra köp! Mycket läckert från Kampanien och druvan aglianico. Nyanserat, välgjort och med lite ålder finns toner av körsbär, plommon, läder, fat och lite tobak i karaktären. Gärna till nöt eller vilt.

Taurasi Fatica Contadina Terredora

Château Beau-Site Cru Bourgeois

2008, Frankrike
6805, 199 kr, 750 ml

Gott rött från Bordeaux och kommunen Saint-Estèphe, väl värt sina slantar. Torrt och stramt med härlig balans fylld av plommon, fat, blyerts och fräsch syra. Cabernet sauvignon dominerar, som följs av merlot, cabernet franc och petit verdot. Till nöt och lamm.

Château Beau-Site Cru Bourgeois

Vigna Pedale Riserva

2006, Italien
2397, 119 kr, 750 ml

Torrt, generöst och moget på samma gång, riktigt gott i sin helhet med mängder av intryck. Läder, fat, söt lakrits, körsbär och röda äpplen är några av dem som i detta vin kommer från druvan aglianico och distriktet Apulien. Torrevento är producent.

Vigna Pedale Riserva

Fairview Shiraz Cabernet Sauvignon

2011; Sydafrika
6286, 225 kr, 3000 ml

God druvblandning i box, generöst i sin helhet med pigg syra och mjuk strävhet. Plommon, svarta vinbär och örter fyller karaktären. Fairview är garant för god kvalitet och vinet i sig funkar bra till enkla, rustika kötträtter.

Fairview Shiraz Cabernet Sauvignon

Montgó Garnacha Old Vines

2010, Spanien
2189, 89 kr, 750 ml

Gott rött från nordöstra Spanien, medelfylligt i stilen med läckra inslag av örter, viol och körsbär i första hand. Lätt fatkaraktär ger extra dimension, likväl det faktum att garnachadruvorna är plockade från 40-åriga vinstockar.

Montgó Garnacha Old Vines

Tokara Cabernet Sauvignon

2010, Sydafrika
6493, 99 kr, 750 ml

Druvtypiskt med generösa inslag av svarta vinbär, örter, eucalyptus och lite ekfat. Bra balans och längd tack vare bra vinmakning av producenten Tokara som håller till i välkända distriktet Stellenbosch. Mycket gott val till lammrätter av olika slag.

Tokara Cabernet Sauvignon
Annons