Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Naturkork bäst för vinet?

Naturkork bäst för vinet?

Publicerad den

Frågan som forskare och vinkännare diskuterat i flera år är ännu inte besvarad: Skruvkork kontra naturkork? Är den effektiva skruvkorken FÖR tät, eller mognar vinet bättre? Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Skruvkork kontra naturkork, någon skillnad för vinet?

Ja, om det tvistar den lärde. Kontentan blir att tiden får utvisa, även om vinvärldens forskare och utövare har kommit en bra bit på väg i frågan. Om vinet blir bättre eller inte med skruvkork kontra naturkork är svårt att spika i dagsläget. Man talar om att vinet kan bli reduktivt med skruvkork, vilket innebär att vinet får för lite syre och då hämmar utvecklingen.

Inom de närmsta åren kommer vi få fler och fler exempel på hur vin mognar under skruvkork, vilket blir intressant att höra. Hittills har mestadels positiva upptäckter gjorts där vinet upplevs ha bibehållit sin fräschör på ett bättre sätt under skruvkork än naturkork, men självklart får man ha sin egen uppfattning.

Om vi ser till oss konsumenter så kan vi snabbt räkna upp två stora fördelar med skruvkork. Ett, vinet kan lagras stående utan att korken torkar ut och på sikt släpper in syre så att vinet oxiderar. Två, problemet med korkdefekt minimeras, det finns knappt något tristare än när det efterlängtade vinet visar sig vara korkdefekt, i detta fall går spektrat från helt odrickbart till drickbart med platt och trött fruktkaraktär.

Det händer faktiskt att vin med skruvkork är defekt på samma sätt som ett med naturkork, men då har oturen varit framme i själva vineriet eller källaren bland fat och annat innan vinet tappats på butelj. Ett fenomen som är ytterst ovanligt, men som vi själva har upplevt.

Positivt är förstås även att korkeken får växa mer ostört om fler och fler viner buteljeras med skruvkork. I restaurangvärlden sparas personaltimmar på att snabbt skruva upp buteljer istället för att använda korkskruv, allra helst om vinerna är många vid samma tillfälle. Något som förtar glädjeyran är att charmen med att öppna naturkorkat vin enligt konstens alla regler förloras, framförallt i restaurangmiljö gentemot gästen.

Tills vidare kan vi i alla fall konstatera att viner förslutna med skruvkork har ökat avsevärt de senaste åren på den svenska marknaden, en trend som förmodligen kommer fortsätta såvida inte nya forskarrön bevisar något stort till skruvkorkens nackdel.

Annons