Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Mycket smak från Sydafrika

Mycket smak från Sydafrika

Publicerad den

Sydafrika levererar! De typiska mustiga, röda vinerna med shiraz, pinotage och merlot passar utmärkt i ett ännu kyligt Sverige. Här är 9 favoriter.

Annons

Sydafrika förknippas ofta med fylliga, smakrika röda viner, packade med mullig frukt, sötmogna bär och en hel del fat. Druvor som shiraz, cabernet sauvignon, merlot och landets ”nationaldruva” pinotage tar plats i många av de röda. Billigt som dyrt. Gott vitt, mousserande, rosé och sött produceras också i Sydafrika, men såhär i vintermörkret fokuserar vi på bästa köp bland de mulligare varianterna.

Tokara Cabernet Sauvignon
Sydafrika, 6493
99 kr, 750 ml

Druvtypiskt med generösa inslag av svarta vinbär, örter, eukalyptus och lite ekfat. God balans och längd tack vare bra vinmakning av producenten Tokara som håller till i välkända distriktet Stellenbosch. Mycket gott val till lammrätter av olika slag.

Tokara Cabernet Sauvignon

Stellenzicht Golden Triangle Shiraz
Stellenbosch, 22095
100 kr, 750 ml

Här bjuds mycket vin för pengarna. Doft och smak är fyllda av mörka bär, örter, plommon, choklad och fat i härlig balans. Viss strävhet och pigg syra ger extra dimension. Passar utmärkt till lamm och nötkött, gärna med krämig potatisgratäng och god sallad.

Stellenzicht Golden Triangle Shiraz

Kevin Arnold Shiraz
Stellenbosch, 6506
189 kr, 750 ml

Ljuvligt gott i välmatad tappning. Mängder av björnbär, svarta vinbär, plommon, choklad, tobak, rostade fat och kryddor blir tillsammans komplex, nyanserad helhet. Hur gott som helst till helstekt oxfilé, rostad potatis, gröna bönor och smakrik sås.

Kevin Arnold Shiraz

Bosman De Royan
Paarl, 6709
79 kr, 750 ml

Druvblandat av cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec, petit verdot. Den intensiva karaktären bjuder svarta vinbär, blå plommon och björnbär. Ekfaten bidrar med viss rök, tobak och kakao. Fairtrade är märkt på etiketten! Passar till lammstek med god kryddning av rosmarin och vitlök, därtill krämiga potatistillbehör.

Bosman De Royan

Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot
Swartland, 2073
76 kr, 750 ml

Mulligt rött från Swartland, denna druvblandning bjuder björnbär, röda äpplen och plommonkompott i fokus. Årslång fatlagring bidrar med mocka, choklad och ek. Ekofynd som presterar bra vin i billigt prisläge!
Passar utmärkt till lammkotletter med ugnsbakade rotfrukter och krämig risotto.

Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot

Jacobsdal Pinotage
Stellenbosch, 22055
99 kr, 750 ml

Rejält rött som rymmer plommon, lakrits, stall, fat, tjära och rök. Ett traditionellt vin som är långt från publikt och därtill lagringsdugligt. Vinmakaren Cornelis Dumas behåller druvans unika karaktär och med fingertoppskänsla gör han ett av Sydafrikas bästa pinotageviner. Toppenbra till grillat kött.

Jacobsdal Pinotage

Fairview Shiraz Cabernet Sauvignon
Sydafrika, 6286
225 kr, 3000 ml

God druvblandning i box, generöst i sin helhet med pigg syra och mjuk strävhet. Plommon, svarta vinbär och örter fyller karaktären. Fairview är garant för god kvalitet och vinet i sig funkar bra till enkla, rustika kötträtter.

Fairview Shiraz Cabernet Sauvignon

Meerlust Rubicon
Stellenbosch, 2026
229 kr, 750 ml

Inbjudande rött med mognadstoner i doft och smak. Ljuvligt balanserat där inslag av plommon, mörk choklad, kaffe, rostade fat, svarta vinbär, örter och lite rök påminner i karaktären. Gjort av cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Gärna till lagrade hårdostar eller vällagade kötträtter.

Meerlust Rubicon

Roodeberg
Western Cape
7451, 89 kr, 750 ml

Nu som alltid ett riktigt bra köp i budgetklassen, i både flaska och box. Druvorna cabernet sauvignon, merlot och shiraz ger god karaktär av mörka bär, plommon, örter och fat. Allround till kötträtter; lamm, nöt eller vilt spelar mindre roll.

Roodeberg
Annons