Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Malbec gör tangon sällskap

Malbec gör tangon sällskap

Publicerad den

Argentina, landet som bjuder temperamentsfulla viner av druvan malbec likväl som medryckande tangorytmer, även för oss som kommer långväga resandes från Sverige.

Annons

Malbec har sitt ursprung i Frankrike men trivs mycket bra i Argentina och allra bäst på de höga höjderna i distriktet Mendoza. Där är växtsäsongen lång och sval vilket resulterar i druvor med intensiv smakrikedom och frisk syra. Ofta blir vinerna djupröda i färgen med påtaglig strävhet där toner av mörka bär, plommon och örter påminner i karaktären, med tillägg av ek efter sedvanlig fatlagring.

Malbecvinerna är mycket matvänliga till kött. Rött kött allra helst. En blodig biff från grillen med grillade grönsaker och krämig potatissallad sitter fint i kombination. När grillsäsongen står för dörren är det läge att köpa läckra malbec-viner.

Våra hetaste tips kommer här: 

2012 Tilia Malbec

Mendoza, 6585
69 kr, 750 ml

Fruktigt och smakrikt med toner av bigarråer, örter och svarta vinbär. Dessutom till mycket bra pris! Tilia är producentfamiljen Catenas miljöprojekt, där vinet görs på druvor från små, familjeägda gårdar som sköts med största respekt för miljön.

2012 Tilia Malbec

2012 Alamos Malbec

Mendoza, 6670
89 kr, 750 ml

Nicolás Catena lägger grunden för Argentinas moderna vinhistoria, han forskar, experimenterar och satsar hejvilt på det han tror på. Vilket resulterat i riktigt goda kvalitativa viner. Alamos är ungt och smakrikt med fokus på mörka bär och örter.

2012 Alamos Malbec

2012 Argento Malbec

Mendoza, 6649
79 kr, 750 ml

Läcker malbec av druvor som odlats på hög höjd. Mängder av mörka bär, bigarråer, plommon och örter integreras med viss strävhet och pigg syra. Även här har Catena ett finger med i leken och borgar för kvaliteten, även om fler delägare är involverade i projektet.

2012 Argento Malbec

2012 Cameleon Malbec

Mendoza, 6581
79 kr, 750 ml

På 1250 meters höjd över havet, en av de högsta i världen vad gäller vinodling, växer dessa malbec-druvor. Ekologiskt odlade och packade med smak ger de ett riktigt gott vin med mängder av mörka bär, örter, lakrits, choklad och lite fat. Finns i halvflaska för 43 kr.

2010 Tapiz Reserve Malbec

Mendoza, 6591
109 kr, 750 ml

Mycket bra malbec från ambitiösa producenten Tapiz. Tekniken ligger i topp likväl som vinkunnandet där elegans går före kraft. Visst smakar vinet mycket men i väl avvägd tappning, njut av björnbär, plommon, choklad och örter i första hand. Kanon till kötträtter.

2010 Tapiz Reserve Malbec

2009 Trapiche Malbec Viña Jorge Miralles

Mendoza, 95274
239 kr, 750 ml

Kraftfull och lagringsduglig malbec med rejäl smak av rostade fat, plommon, björnbär, viol, choklad och mynta. Till de allra kraftigaste kötträtterna eller lagrade hårdostar. Ett fåtal flaskor finns kvar till försäljning. Om inte annat får du nöja dig med ”lillebror” Trapiche Malbec Oak Cask (16554, 79 kr).

2009 Trapiche Malbec Viña Jorge Miralles
Annons