Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Läskande vitt i semestertider

Läskande vitt i semestertider

Publicerad den

Friska, fräscha och med en härlig syra. Våra experter tipsar om åtta vita törstsläckare som gör sig fantastiskt bra under lata sommardagar.

Annons

Friskt, fräscht och med härlig syra, med andra ord törstsläckande vitt som gör sig allra bäst i sommartider. Många av dessa viner bjuder stor frukt, har lagrats på ståltank och inte fått några fylliga bidrag från fatlagring, stilrena viner med tydlighet i druva. Vi dricker dem till friska rätter, gärna med grönt bland ingredienserna.

2012 Chablis Domaine de la Boissonneuse, Frankrike

5624, 166 kr, 750 ml

Lyxigt ekovin, denna trotjänare bjuder härlig koncentration oavsett årgång. Tappningen rymmer generöst av exotiska frukter såsom aprikos, nektarin och mango. Mineral och krita ger spänst och frisk syra gör att vi gärna serverar det till skaldjur, lättare fiskrätter och grönsaker i mängder.

Chablis Domaine de la Boissonneuse, Frankrike

2013 Stoneleigh Sauvignon Blanc, Nya Zeeland

6311, 104 kr, 750 ml

Ultrafriskt och publikfriande läckert, en törstsläckare av stora mått som lirar med friskt i rätter såsom räksallad med syrlig vinägrett eller nässelsoppa med en klick löjrom. Druvtypiska toner av krusbär, vita vinbär, lime och fläder mynnar ut i aromatisk eftersmak. Bra köp!

Stoneleigh Sauvignon Blanc, Nya Zeeland

2013 Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie, Frankrike

2185, 69 kr, 750 ml

Aptitretande budgetvin som lockar med färska örter, mandarin, ostronskal och ultrafrisk syra därtill lurar mineral i efterdyningarna. Ett utmärkt vin till skaldjur men även lättare fiskrätter funkar till detta klassiskt strama och lättsamma vin. Bra köp!

Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie, Frankrike

2012 Bourgogne Blanc Kimmeridgien, Frankrike

5521, 99 kr, 750 ml

Chardonnay som håller måttet, ett läskande vitt som släcker törsten de allra varmaste sommardagarna. Päron, mineral och grapefrukt samsas med krutrök och krita i intensiv koncentration. Vi gillar stilen – klassiskt med seriös framtoning, ett allroundvin som funkar till mycket.

Bourgogne Blanc Kimmeridgien, Frankrike

2012 Villa Maria Cellar Selection Sauvignon Blanc, Nya Zeeland

76895, 119 kr, 750 ml

Insmickrande ekovin som bjuder betydligt fylligare stil än det vi är vana vid när det gäller druvan sauvignon blanc. Inlagda päron, tuttifrutti, blommor och gula plommon blandas med krusbär och mineral. Ett utmärkt vin till smakrika rätter med grönt i fokus.

Villa Maria Cellar Selection Sauvignon Blanc, Nya Zeeland

2013 Albert Schoech, Frankrike

2135, 69 kr, 750 ml

Nyhet i billigt prisläge, druvorna sylvaner, chasselas, riesling och muskat blir till torrt, fruktigt och gott i all sin enkelhet. Blommiga toner samsas med persika, gröna äpplen, honungskaramell och lime som mynnar ut i aromatiskt avslut. Passar de stora festligheterna!

Albert Schoech, Frankrike

2013 Casal di Serra Classico Superiore, Italien

12419, 79 kr, 750 ml

Trotjänare som förtjänar högt betyg, trots stora volymer presteras koncentration och god balans. Tropiska frukter samsas med citrus, jäst och mogna päron. Druvan verdicchio bjuder fräsch syra och kryddig eftersmak, gott till grillat av fisk och grönsaker, gärna med örtsås vid sidan.

Casal di Serra Classico Superiore, Italien

2013 Loimer Lenz Riesling, Österrike

4350, 89 kr, 750 ml

Favoritproducent som sällan gör oss besvikna, den fruktdrivna stilen bjuder struktur och läcker helhet. Frisk syra kantas av yppig frukt med fokus på ananas och inlagda päron därtill färska örter och lime. På sommaren dricker vi det till allt, från kallt småplock till grillat av fisk och skaldjur. Säkert kort!

Loimer Lenz Riesling, Österrike
Annons