Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Italienska viner till grillat

Italienska viner till grillat

Publicerad den

Ta sällskap av en mustig italienare till grillkvällen. Vi pratar om vin förstås! Vad trodde du? Våra experter tipsar om sina favoriter i sommar.

Annons

Italienska viner är populärare än någonsin, systembolagshyllorna dignar av mustig amarone, sötmogen ripasso och smakrikt från Toscana. Landet bjuder på många olika stilar genom inhemska druvor i kombination med internationella storheter, druvor som odlas från norr till söder. Vi väljer våra favoriter till sommarens grillkvällar, allround-viner som levererar högsta möjliga kvalitet i gynnsamt prisläge.

2010 Allegrini Valpolicella Superiore, Italien

6010, 99 kr, 750 ml

Ett vin som är omåttligt populärt och trots stora volymer lyckas producenten hålla fanan högt. Den rundade stilen rymmer sötmoget och kryddigt med russin, vanilj, läder och tobak i fokus. Helheten är mjuk och vinet passar ypperligt till kryddiga rätter från grillen.

2010 Allegrini Valpolicella Superiore, Italien

2012 Serrata Belguardo, Italien

22955, 109 kr, 750 ml

Lysande vin från stilsäker producent i Toscana, den intensiva koncentrationen är dov men läcker och fullmatad med mörka bär, animaliska inslag och rejält med fat. Läder, stall och choklad kantas av frisk syra och kännbar strävhet, ett utmärkt alternativ till grillat av lamm och nöt.

2012 Serrata Belguardo, Italien

2008 Il Falcone Riserva, Italien

2335, 119 kr, 750 ml

Från klacken i Italien, närmare bestämt från Apulien kommer månadens favorit. Druvblandningen av nero di troia och montepulciano blir till smakrikt och mjukt. Russin, fikon, lakrits och choklad mynnar ut i kryddiga efterdyningar. Vi dricker vinet till grillade fläskkotletter med rostade rotfrukter vid sidan.

2008 Il Falcone Riserva, Italien

2010 Le Tense Sassella, Italien

32341, 137 kr, 750 ml

Trotjänare som presterar högsta kvalitet i särpräglad tappning, den torra, strama men mycket smakrika stilen är fylld av nypon, blå plommon, torkade kryddor och lingonsyrligt i eftersmaken. Faten bidrar med läder och stall vilket ger vinet dess härliga struktur. Lyxigt alternativ till grillkvällen!

2010 Le Tense Sassella, Italien

2012 Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo, Italien

22300, 99 kr, 750 ml

Elegant av druvan nebbiolo, doft och smak bjuder viol, körsbär, röda äpplen och aningen kanel. Läder, nougat och kryddigt är bidrag från faten, därtill ryms frisk syra och kännbar strävhet. Kanongott till ljust kött och kyckling, gärna med syrligt bland tillbehören.

2012 Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo, Italien

2013 Lupi Reali, Italien

2384, 65 kr, 750 ml

Trevligt vardagsvin som är följsamt och lättdrucket när det vankas korv och hamburgare på grillen. Den mörkbäriga stilen präglas av körvel, lingonsyrligt, mossa och viss bitterhet. Den friska syran livar upp helheten. Ett utmärkt alternativ vid de större festligheterna.

2013 Lupi Reali, Italien

2010 Salice Salentino Riserva, Italien

71367, 89 kr, 750 ml

Kalasgott och i balans, vinet har helt nyligen kvalat in från beställningssortimentet och är ett trevligt tillskott i grilltider. Mognaden domineras av torkade fikon och dadlar därtill blå plommon, kardemumma, tobak och nougat. Vi ger högt betyg för de klassiskt italienska tongångarna!

2010 Salice Salentino Riserva, Italien

2010 Capitel de’Roari Amarone, Italien

12366, 189 kr, 750 ml

Amarone har en given plats till grillad mat, vinets smakrikedom klarar rikligt av nöt, lamm och vilt, gärna med sötma bland tillbehören. Stilsäkra Righetti bjuder klassisk amarone med torkade frukter, sötmogna inslag och kryddig eftersmak. Vanilj, choklad och läder bidrar med struktur. Finns även i halvbutelj!

2010 Capitel de'Roari Amarone, Italien
Annons