Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Dyrt i vinvärlden

Dyrt i vinvärlden

Publicerad den

Världens dyraste viner kan te sig lockande, dels för att de är spännande att prova men för många är de rena investeringsobjekt som läggs i källaren och vid rätt tillfälle säljs vidare till en lycklig köpare. Förhoppningsvis har buteljerna stigit i värde och säljaren gör sig en rejäl hacka för besväret.

Annons

Men om man väljer att dricka dessa dyrbara droppar? Smakar det så kostar det, frågan är om man verkligen känner så stor skillnad mellan världens dyraste viner och de som är exklusiva men inte riktigt når samma hisnande prisnivåer. Skämtsamt brukar man säga att dyrgriparna är de mest lättkopierade vinerna då så få människor faktiskt har smakat dem. Å andra sidan är det inte smaken som bestämmer prislappen istället är det marknaden som styr.

Självfallet är vinerna enastående goda men om smaken är värd 50 000 kronor eller 3 000 kronor är omöjligt att avgöra. Vinerna håller tveklöst högsta möjliga kvalitet men prislappen beror på tillgången och vad människor är villiga att betala. Ett strålande exempel är Domaine de la Romanée- Conti. Om framgång kan mätas i pengar är utan tvekan egendomen i Bourgogne världens bästa vinproducent. Ingen annan kan ta samma höga priser för sina viner, dessutom är dropparna slutsålda redan innan de buteljerats. Med åren stiger flaskornas värde till hissnande höjder, till och med efter att de slutat vara på sin smakmässiga topp.

Några av de franska storheterna som dominerar bland världens dyraste viner:

Henri Jayer Richebourg Grand Cru

Bourgogne Romanée-Conti

Bourgogne Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru

Bourgogne Château Pétrus

Bordeaux Château Haut-Brion

Bordeaux Château Lafite-Rothschild, Bordeaux

Vill du hellre fynda i 100-kronorsklassen?

Här hittar du tipsen!

Annons