Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Drycker av frukt och bär

Drycker av frukt och bär

Publicerad den

Vindruvor är inte allt. Vi tar sikte på vad som går att handla på Systembolaget och landar då i allt från äpplen och blåbär till björksav. Drycker både med och utan alkohol. Användningsområdet varierar, likväl som sötma och koncentration i de vitt skilda smakerna. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

2012 Grythyttan Jakt

Sverige, 32900
105 kr, 750 ml

Ett torrt rött vin gjort av lingon och blåbär hör inte till vanligheterna. Grythyttan Vin är dock en rutinerad bärvinsproducent och just detta passar fint till lite lättare kötträtter. Karaktären bjuder friska toner av gräs och bär. Skoj att prova i jakttider!

2012 Grythyttan Jakt

2008 Lakka Hjortronvin

Finland, 3740
99 kr, 750 ml

Gyllengult, sött och annorlunda med tydliga toner av hjortron i doft och smak. Prova gärna till ost ihop med hjortron; det är läge att dra fram den gamla klassikern ”friterad Camembert med hjortronsylt”. Alternativt andra rejält söta desserter där hjortron står i fokus.

2008 Lakka Hjortronvin

Sav Sparkling Mousserande björksavsvin

Sverige, 7788
329 kr, 750 ml

En unik produkt om något. Hur många vågar sig på att göra vin av björksav? Spännande att prova, Jämtland är ursprunget och den torra karaktären ger känslan av skog och björk. Vinet är lätt i sin helhet, så sikta på finstämda tilltugg.

Sav Sparkling Mousserande björksavsvin

2012 Brännland Iscider

Sverige, 2918
249 kr, 375 ml

En udda produkt av svenska äpplen. Iscider är ett sött vin gjort av riktigt söt äppelmust vars sockerhalt måste uppnås med hjälp av kyla, likväl som ice-wine görs av vindruvor skördade vid minusgrader. Vinets rejäla sötma flankeras av påtaglig syra. Prova till en inte alltför söt äppelpaj serverad med äpplesorbet och vaniljgrädde.

2012 Brännland Iscider

Takasago Umeshu

Japan, 121
89 kr, 300 ml

Ljuvligt vin gjort av plommon, sötman är intensiv och känslan av plommonkompott står i fokus. Mjukt och aningen kryddigt med lång eftersmak där toner av aprikos och pomerans smyger sig in. Gott till hårda ostar serverade med plommonmarmelad och söta efterrätter med frukt och bär.

Takasago Umeshu

Cidre Biologique Brut

Frankrike, 1803
48 kr, 750 ml

En cider gjord på tvättäkta äpplen från franska Normandie. Producenten La Ribaude gör cider i nionde generationen och karaktären är självklart äpplig med toner av citrus och örter. Toppen till husmanskost.

Cidre Biologique Brut

2012 Äppelmust Ingrid Marie

Sverige, 91701
38 kr, 375 ml

Supergod must av äpplen från trakterna i nordvästra Skåne. Ren, äpplig och koncentrerad med bra struktur där både sötma och syra finns representerade. Mycket användbar i matväg, gärna till kyckling eller gris.

2012 Äppelmust Ingrid Marie

Kiviks Årets skörd Gravenstein

Sverige, 91155
39 kr, 750 ml

Gott av äpplen från Österlen och familjen Åkesson som driver sitt familjeföretag i fjärde generationen. Sötman är påtalig men får god balans genom frisk syra och tydliga äppletoner. Som sällskapsdryck eller till kyckling, fisk, fläsk – gärna med äppliga tillbehör.

Jus de Pommes Artisanal Pétillant

Frankrike, 1990
39 kr, 750 ml

I början av september lanserades en relativt söt, pärlande alkoholfri must av äpple. En fransk variant med tydliga toner av mogna äpplen och honung i läcker tappning. Gott till fläsk eller kyckling med lite sötma i tillbehören.

Jus de Pommes Artisanal Pétillant
Annons