Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Portugal – en skattgömma

Portugal – en skattgömma

Publicerad den

Portugal är landet som är duktiga på att använda sig av sina lokala druvsorter. Det blir du varse när du ser vilka druvor som gömmer sig i de olika vinerna nedan. En riktig skattgömma som lätt kommer lite i skymundan i den hårda konkurrensen. Låt dig väl smaka till både vardag och fest!
Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

2011 Vila Santa Reserva

Alentejano, 12507
99 kr, 750 ml

Välgjort rött från en av Portugals mest framstående vinmakare, João Portugal Ramos. En salig blandning av druvor blir till mycket gott, smakrikt vin, här används trincadeira, aragones, alicante bouschet, touriga nacional och cabernet sauvignon. Drick gärna till lamm och nöt.

2010 Periquita Reserva

Península de Setúbal
2560, 79 kr, 750 ml

Idag är det den sjätte generationens ättlingar till José Maria Fonseca som gör de goda vinerna. Druvblandningen består av castelão, touriga naçional och touriga francesa, här med inslag av mörka bär, smörkola, vanilj och plommon.
Finns även på box för 259 kr.

2009 Casa de Santar Reserva

Dão, 2519
139 kr, 750 ml

Gott rött som fått sitt namn från en 1700-tals herrgård. Sammansatt och inbjudande med toner av plommon, björnbär, söt lakrits, fat och örter. Viss strävhet ger god struktur. Vinet är gjort av druvorna touriga nacional, alfrocheiro och tinta roriz.

2012 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon

Tejo, 2568
55 kr, 750 ml

Oj så billigt. Men riktigt gott och vinöst priset till trots. Helt klart mer än prisvärt gjort av druvor från Tejo-distriktet beläget strax nordöst om Lissabon. Här vankas blåbär, björnbär, plommon, örter och vinbär i karaktären.

2011 NBNC

Lisboa, 2533
57 kr, 750 ml

Tät och rödsvart till färgen är denna druvblandning av aragonês, castelão och touriga nacional. Ett enkelt vin men som duger fint till vardagsgrillen, här bjuds plommon, söt lakrits och tobak i karaktären.

2010 Meandro

Douro, 2558
139 kr, 750 ml

Ljuvligt gott och välgjort av druvorna touriga nacional, touriga franca, tinta roriz, sousão, tinta barroca och tinto cão. Sammansatt med imponerande struktur där pigg syra lyfter den mörka bärigheten, därtill örter och fat. Gott till nöt- och lammrätter.

Annons