Hem / Inspiration / Dryck / Vin / De godaste vinerna i halvbutelj

De godaste vinerna i halvbutelj

Publicerad den

Formatet är formidabelt, halvbuteljen passar perfekt till middagen för två och dessutom mognar vinerna snabbare i den lilla flaskan jämfört med större buteljer. Systembolaget har bättrat på sortimentet av halvflaskor, numera är det brett och förhållandevis djupt. Vi har hittat guldkornen bland rött och vitt, därtill riktiga fynd bland bubbel.

Annons

Mousserande viner

Pol Roger Brut Réserve, Frankrike
7549, 211 kr, 375 ml

Systembolagets bästa standardchampagne som med finstämda toner av färska aprikoser, mineral och mogna äpplen mynnar ut i trevligt avslut. Frisk syra och intensiv koncentration blir till ett utmärkt matvin. Druvorna är chardonnay, pinot meunier och pinot noir.

Pol Roger Brut Réserve

Segura Viudas Brut Rosado, Spanien
7779, 50 kr, 375 ml

Bubblande rosé som bjuder balanserat av röda äpplen, lingon och färska örter, därtill med rostat bröd i eftersmaken. Vardagslyx som passar till fisk, grönt och kyckling. Druvorna är trepat och garnacha.

Segura Viudas Brut Rosado

Vita viner

2011 Chablis Premier Cru Beauroy, Frankrike
7125, 100 kr, 375 ml

Måhända Systembolaget bästa vita vin i halvbutelj, vi ger högsta betyg för tydligt ursprung såsom i passionsfrukt, mineral, inlagda päron och gräs. Smaken livas upp av lime och intensiv syra. Lyxigt till färska skaldjur.

2011 Chablis Premier Cru Beauroy

2013 Les Remparts des Ceps Dorés Sauvignon, Frankrike
2201, 49 kr, 375 ml

Uppfriskande i hyggligt prisläge, helheten är fylld av passionsfrukt, litchi och tuttifrutti. Vinet är rundare än väntat med renhet, balans och törstsläckande koncentration. Till lättare rätter av fisk och grönt med syrligt i såsen.

2013 Gustave Lorentz Riesling Réserve, Frankrike
22257, 51 kr, 375 ml

Inställsamt, lättdrucket och torrt, ett vin som med stor fräschör bjuder gröna äpplen och inlagda päron med grapefrukt i eftersmaken. Ett utmärkt alternativ i skaldjurstider, gärna färska med syrlig vinägrett vid sidan.

Röda viner

2011 Château la Tour de By, Frankrike
3083, 80 kr, 375 ml

Favoritvin som rymmer mustigt av jord, skog och tryffel. Doft och smak domineras av svarta vinbär, bigarråer och körvel med frisk syra och tydlig strävhet. Kan lagras ytterligare något år. Viltgryta med svamp och rödvin passar till.

2011 Château la Tour de By

2011 Domaine du Vieux Lazaret, Frankrike
2211, 101 kr, 375 ml

Ungdomligt och strävt med intensiv koncentration av bigarråer, blå plommon och dragon. Ekfaten bidrar med läder, blyerts och stall. Klassiskt gott till den grillade köttbiten med rostad potatis och kryddig rödvinssås.

2011 Masi Campofiorin, Italien
5123, 61 kr, 375 ml

Gammal trotjänare som håller måttet, den sträva och lite dova stilen bjuder sötmogen frukt i läcker tappning. Torkade fikon, jordgubbar och russin kantas av kardemumma och jordiga inslag. Ett riktigt vintervin som passar mustiga köttgrytor, gärna med sött bland tillbehören.

2011 Masi Campofiorin
Annons