Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Bästsäljare: Italien

Bästsäljare: Italien

Publicerad den

Vi gillar Italien. Framförallt om vi ser till vin, mat, natur och kultur. Många delar den uppfattningen med oss och just nu ligger Italien i topp på Systembolagets försäljningsstatistik för vin. Sydafrika har fått lämna plats på tronen. Italien bjuder en mångfald av viner att gilla, för vår del landar fokus på de röda vinerna denna gång, även om ett och annat gott vitt finns med bland tipsen.

Annons

Mousserande

Rotari Brut Riserva

Alto Adige, 7567
99 kr, 750 ml

Lika bra som alltid! Vinet är friskt och nyanserat med toner av citrus, bröd och äpple. Gjort av mestadels chardonnay och en skvätt pinot noir från Alto Adige i norra Italien, mycket gott till salta och syrliga tilltugg. Köp magnumbuteljen för att sätta extra fart på feststämningen.

Rotari Brut Riserva, Italien

Vita viner

Casal di Serra Classico Superiore

Marche, 12419
79 kr, 750 ml

Stående favorit bland italienskt vitt. Doft och smak är fyllda av päron och citrus med inslag av jäst, mineral, kryddor och lätt nötighet. Härlig balans och koncentration med livfull syra. Bra köp till stora festen!

Casal di Serra Classico Superiore

Villa Cavarena

Soave, 6299
99 kr 750 ml

Här bjuds härlig koncentration av plommon, apelsin, mandelblom och päron bjuds i doft och smak Upplevelsen är yppig med friska syror och aromatiskt avslut, perfekt till allehanda fisk eller milda kycklingrätter.

Röda viner

Le Volte

Toscana, 32472
159 kr, 750 ml

Fyndstämplat. Druvorna merlot, sangiovese och cabernet sauvignon ger ett imponerande vin i balans trots sin ungdomligt strama, lite busiga och friska framtoning. Bigarråer, svarta vinbär, anis, nougat och ekfat är främsta inslagen i doft och smak. Drick gärna till nöt eller lamm.

Le Volte

La Tense Sassella

Lombardiet, 32341
133 kr, 750 ml

Mycket gott av druvan nebbiolo, här samsas nypon, torkade körsbär, dragon och färska blommor i karaktären. Faten bidrar med läder, mörk choklad och aningen tjära. Vi gillar stilen av lingonsyrligt och smakrikt med kryddigt avslut.
Gärna till rött kött och krämig potatisgratäng.

La Tense Sassella

Cúmaro Conero Riserva

Marche, 2349
149 kr, 750 ml

Prima kvalitet från italienska östkusten. Vinet är härligt yppigt av mörka bär, örter, mörk choklad och rostade ekfat. Perfekt till smakrika kötträtter. Montepulciano heter druvan som förgyller tillvaron i Rosso Conero i Marchedistriktet, ej att förväxla med staden Montepulciano som ligger i Toscana.

Cúmaro Conero Riserva

Monti Garbi Ripasso

Veneto, 5328
99 kr, 750 ml

Här bjuds riklig koncentration, frukten är tät med påtagliga inslag av kryddor och röd bärighet. Inslag av körsbär, mörka bär, chokladpralin och läder är i fokus med integrerad fatkaraktär. Allra helst till mustiga köttgrytor eller lagrad hårdost.

Monti Garbi Ripasso

Synthesi

Basilicata, 2314
109 kr, 750 ml

Mums av druvan aglianico. Torkad frukt, läder, fat, körsbär, röda äpplen och blåbär samsas i aromatisk, nyanserad tappning i traditionell stil. Strävheten är kännbar, vi dricker det gärna till ost och charkuterier.

Synthesi

Masi Amarone Costasera

Veneto, 2345
275 kr, 750 ml

Gott, välgjort och muskulöst. Karaktären är inbjudande med inslag av torkad frukt, körsbär, plommon, björnbär, druvskal, choklad och en hel del ekfat i både doft och smak. Lagra gärna, alternativt sippa på till hårdost som Parmigiano Reggiano eller till en rustik, mustig köttgryta.

Masi Amarone Costasera

Cappello di Prete

Apulien, 2727
79 kr, 750 ml

Utvecklat med läderartad frukt i traditionell stil där inslag av bigarråer, plommon, lingon och röda äpplen påminner i smaken. Gjort av druvan negroamaro från Italiens klack. Allround i sin helhet, bjud gärna till buffémat som ju bjuder många smaker.

Cappello di Prete

Barolo Mariondino

Piemonte, 91320
499 kr, 750 ml

Finvin i ljuvlig tappning. Nebbiolo är druvan som här ger ett torrt, stramt men samtidigt charmerande vin med toner av röda äpplen, körsbär, läder och fat. Nyanserat, komplext och utan tvekan lagringsdugligt.

Sött vin

Nivole

Piemonte, 7787
74 kr, 375 ml

Insmickrande sött, lätt spritsigt och mycket druvtypiskt vin med toner av passionsfrukt, fläderblom, tuttifrutti, päron och färska örter. Ursprunget är den lilla men välkända staden Asti, belägen i nordvästra Italien. Mums till söta jordgubbar eller fruktdesserter.

Nivole
Annons