Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Bästa röda inför vintern

Bästa röda inför vintern

Publicerad den

Gott vin behöver inte kosta skjortan men ibland vill man lyxa till det med en flaska som är lite exklusivare. Men var beredd på att vinerna kan smaka lite olika, kvalitet handlar så mycket mer om att göra ett bra vin snarare än att allt skall smaka likadant. Enkelt är gjort för att passa många medan vissa av de dyrare buteljerna bjuder på betydligt mer personlighet.

Annons

Baltos

2009, Spanien
99218, 89 kr, 750 ml

Ett superköp av druvan mencia från Bierzo i Spaniens nordvästra hörn, helheten är mjuk och syltig med mulliga inslag av björnbär, söt lakrits och viss örtighet. Dessutom är vinet lagrat i både franska och amerikanska fat vilket bidrar med vanilj, tobak och kaffe. Den spänstiga syran livar upp helheten!

Baltos

Viña Olabarri Reserva

2005, Spanien
97066, 99 kr, 750 ml

Vi gillar stilen av vanilj, mjuk bärighet och spänstig syra. Inslag av körsbär, hallon och parfym blir till läcker helhet. Ursprunget är Rioja och druvorna är mestadels tempranillo och liten del graciano. Reserva betyder i det här fallet lagring 2 år i ekfat. Ett vin som är lätt att kombinera till mat, prova till vilt, gärna med tydlig kryddning.

Luis Cañas Gran Reserva

2004, Spanien
92033, 199 kr, 750 ml

Fylligt och tilltaget, ett riojavin med rödbäriga toner, blommighet och modern prägel därtill ryms tydliga inslag av läder och tobak. Druvan är tempranilo men liten andel graciano, efter jäsning får vinet lagras 2 år på franska och amerikanska ekfat vilket bidrar till komplexitet. Det här är ett riktigt bra köp!

Luis Cañas Gran Reserva

Altano

2010, Portugal
90126, 99 kr, 750 ml

Ekovin som vi verkligen gillar, denna gång blandat av tinta barroca, touriga nacional, tinta roriz och touriga franca, druvor som är vanliga i portvin. Familjen Symington är duktiga vinmakare och presterar mängder av bra viner. Altano bjuder på stor koncentration av sötmogna blåbär, choklad, körvel och vanilj i mycket god balans.

Altano

Cornas Cave de Tain

2009, Frankrike
90628, 190 kr, 750 ml

Vår varmaste rekommendation, ett vin till fullo gjort av druvan syrah med allt vad det innebär av röda bär, torkade kryddor, nypon och frisk syra. Därtill ryms mängder av läder, ljus choklad och mocka från lagringen i franska ekfat. Ursprunget är Cornas i norra Rhônedalen.

Cornas Cave de Tain

Red Diamond Merlot

2009, USA
92013, 89 kr, 750 ml

Ett vin vi gillar skarpt, upplevelsen präglas av körsbär, hallon och aningen parfym. Helheten är lätt och behaglig med frisk syra och sötmogen eftersmak. Den årslånga lagringen på franska och amerikanska ekfat bidrar med kaffe, choklad och viss bitterhet. Ett gott alternativ till kyckling och smakrika fiskrätter!

Red Diamond Merlot

Tilia Cabernet Sauvignon

2011, Argentina
99003, 70 kr, 750 ml

Ett vin som rymmer oväntat stor koncentration i dov och animalisk tappning. Mustiga toner av svarta vinbär, tall och tjära kantas av frisk syra och rökigt avslut. Ursprunget är Mendoza i västra delen av Argentina. Det är ett billigt, enkelt och trevligt matvin, gärna till rätter av nöt och lamm med smakrika tillbehör.

Tilia Cabernet Sauvignon

Novas Gran Reserva Carmenere Cabernet Sauvignon

2010, Chile
98052, 110 kr, 750 ml

Ekovin med tydliga inslag av Chiles paraddruva carmenere, vilket betyder svarta vinbär, söt lakrits och massor av tallbarr och choklad. Vi gillar den friska och mulliga stilen med aningen bittert avslut och mycket attityd, ett vin vi helst dricker till mat.

Novas Gran Reserva Carmenere Cabernet Sauvignon

La Mascota Malbec

2010, Argentina
90145, 65 kr, 500 ml

Budgetvin med mycket smak och oväntad höjd med tanke på det ringa priset, druvan malbec präglas av tydliga svarta vinbär, körvel, mynta och stjälkiga toner. Den friska syran och rejält med ekfat dominerar efterdyningarna. Prova vinet till grillat, gärna av lamm och vilt!

La Mascota Malbec

Inca Reserve Malbec

2010, Argentina
90070, 85 kr, 750 ml

Ett vin med attityd, strävt och friskt därtill med härlig koncentration av mörka bär blandat med ekfat. Lingon och körsbär samsas med svarta vinbär och aningen eldig eftersmak därtill läder, kaffe och mörk choklad. Vinet gör sig bäst till mat.

Inca Reserve Malbec
Annons