Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Bästa glöggen 2012

Bästa glöggen 2012

Publicerad den

Lagrad must, romspetsad vinglögg och äppelglögg - glögghyllan i år består inte bara av klassisk glögg utan erbjuder även nya, spännande smaker. Här är årets bästa - och sämsta köp enligt vinexperterna Ulrika Karlsson och Camilla Settlin. Dags att börja adventsmysa! Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Äntligen smyger sig julen runt knuten och vi kan återigen sätta kastrullen på spisen och värma glöggen. Just det, värma och inte koka, var rädd om alkoholen då den är smakbärande och bidrar till glöggens fenomenala förmåga att väcka julkänslorna vid liv. Det kryddade vinet har lång tradition och förr användes kryddningen för att ta bort trista defekter i vinet.

Numera framställs glögg av ett fullgott vin med recept av kryddor och starkare tillsatser. Konjak, rom och whisky funkar oväntat bra, likaså smaksätts glögg med choklad vilket ibland är lyckat. Vi serverar glöggen med skållad mandel och russin, gärna varm och i rara små koppar. Ibland dricker vi den kall, den vita glöggen är riktigt god med krossad is.

Glögg, Stilton och pepparkaka är fantastiskt i kombination, mögelostens sälta lirar med sötma i dryck och pepparkakan funkar med glöggkryddorna. Nu lanserar Systembolaget massor av glögg, så kika bland allt julgott och välj det som smakar bäst!

Bäst i test

2012 Nygårda Julmust Lagrad på Bourbonfat

90374, 29.90 kr
0 %, 750 ml

Inte glögg, men eftersom det är så gott så utser vi ändå detta till årets julgodis! Must som lagrats i bourbonfat blir till smakrikt, läckert och nyanserat med härliga inslag av vanilj, bourbon och choklad. Det här är rikligt, supergott och ”julmatsvänligt”. Glöm ”vanlig” must och satsa på lyxiga droppar från Nygårda!

2012 Nygårda Julmust Lagrad på Bourbonfat

Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad med Rom

96518, 79 kr
21 %, 500 ml

Det här känner vi igen och längtar efter, vi ger full pott i betyg, tillskottet av rom ger ljuvlig julkänsla och är värmande i vinterkylan. Inslag av vanilj, kokos och ljus choklad samsas med läcker sötma och eldigt avslut. Här skippar vi gärna russin och mandel, vi njuter glöggen varm och i lyxig kopp.

Blossa Trestjärnig Glögg, med rom

Blossa Starkvinsglögg Röd

8505, 74 kr
15 %, 750 ml

Trotjänare som håller måttet … igen! Blossa bjuder på starkt och värmande, vår favoritglögg bidrar med samma tydliga julkänsla år efter år. Glöggen är kryddig och fylld till bredden av brända mandlar med toner av russin, choklad och eldigt avslut.

Blossa Starkvinsglögg Röd

Varma rekommendationer

Vinfabriken Äppelglögg Alkoholfri

99543, 29 kr
0 %, 750 ml

För den som föredrar utan alkohol är det här ett lysande alternativ, det som bjuds är snällt och insmickrande av pepparkaka, kanel och tydliga äppelskal. Toner av mint och kryddig eftersmak blir till smakligt och lite udda. Ett bra köp!

Vinfabriken Äppelglögg Alkoholfri

Blossa Vinglögg

4000, 64 kr
10 %, 750 ml

Vinglöggen från Blossa är aldrig fel, år efter år presteras samma kvalitet. Stilen känns igen, läcker och med massor av russin, fikon och klassiska julkryddor i fokus. Brända toner samsas med enbär och nejlika. Ett av våra bättre köp!

Blossa Vinglögg

Blossa Vinglögg

96520, 72 kr

10 %, 1000 ml

Flaska eller pappkartong kvittar, båda funkar lika bra, det här är glögg som bjuder på massor av julkänsla. Russin, fikon och kardemumma kantas av frisk syra som livar upp helheten. Så klassiskt det kan bli!

blossa, vinglögg tetra

Grythyttan Skogsglögg

96460, 85 kr
15 %, 750 ml

Favoritglögg som inte liknar något annat, ett säkert kort som rankas bland årets bästa alternativ. Som alltid presteras härlig fräschör och massor av bärighet såsom lingon och blåbär. Ett annorlunda inslag som vi gärna dricker utan russin och mandel, prova istället med lite torkade blåbär i muggen, det smakar riktigt gott!

Grythyttan Skogsglögg

Blossa Starkvinsglögg Vit

96519, 74 kr
15 %, 750 ml

Årets läckerbit, som är mycket söt och enastående god. Som sagt, vi dricker den vita glöggen varm eller kall, det sistnämnda funkar utmärkt med krossad is och en skiva apelsin. Här bjuds mängder av pomerans, marsipan och vita russin därtill citrus och aningen kanel.

Blossa Starkvinsglögg Vit

Dufvenkrooks Original Starkvinsglögg

96510, 72 kr
15 %, 750 ml

Gott, gott, gott … Dufvenkrooks bästa glögg är stark och spänstig med tydlig sötma och långdragen eftersmak. Vi gillar stilen av mustigt med rejäla doningar av enbär, kardemumma, nejlika och choklad. Rekommenderas varmt!

Dufvenkrooks Original Starkvinsglögg

Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad med Cognac

96517, 79 kr
21 %, 500 ml

Rackarns vad gott det blir med en skvätt konjak, när det dessutom är välgjort och balanserat rankas detta som ett av årets bästa alternativ. Den eldiga upplevelsen präglas av nougat, pomerans, kryddor och värmande eftersmak.

Blossa Trestjärnig Glögg

Gott

Dufvenkrooks Choklad Alkoholfri glögg

99115, 33 kr

0.5 %, 750 ml

Annorlunda och faktiskt riktigt trevlig, tillsatsen av choklad brukar sällan vara vår favorit. Doften är packad med choklad och kakao medan smaken är betydligt mer i balans genom fräscha inslag av körsbär, nypon och mjölkchoklad. Vi flaggar för kul köp!

Dufvenkrooks Choklad Alkoholfri glögg

God Jul Glögg Alkoholfri

94666, 25 kr
0 %, 750 ml

Trevlig glögg om än kanske valet faller på något annat om möjligheten ges. Doften är skarp och fylld av kardemumma och enbär medan smaken är aningen menlös med saftig känsla och klassisk julkrydda i fokus. Funkar men det finns utan tvekan bättre.

God Jul Glögg Alkoholfri

Vinfabrikens Äppelglögg

96037, 75 kr
11 %, 750 ml

Vi gillar äpplen i glögg, så även denna gång även om ännu mer äppelkaraktär hade varit på sin plats. I nuläget smyger sig artificiella toner in i både doft och smak, därtill mint, kardemumma och tydlig sötma. Ett tips är att lägga i en kanelstång istället för mandel och russin, är riktigt läckert!

Vinfabrikens Äppelglögg

Vinterglöd Vinglögg

96034, 69 kr
10 % 750 ml

Välgjort och i balanserat, här samsas vinösa inslag med kanel, kardemumma och nejlika därtill aningen bränt i avslutningen. Vi gillar glögg med rondör och mjuk sötma som blir till lättgillat och lagom av allt. Bra köp!

Vinterglöd Vinglögg

Tegnér & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg

96002, 79 kr
14.5 %, 750 ml

Julig ekoglögg som bjuder på fräschör av citrus och sött med russin, mjölkchoklad och ingefära i fokus. Förnimmelser av klister smyger sig in i avslutet, något vi inte är helt förtjusta i. I övrigt är detta en glögg som funkar i alla sammanhang.

Tegnér & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg

Lucia Choklad Starkvinsglögg

Italien, 96463
69 kr, 15 %, 500 ml

Helt klart över förväntan, här bjuds det bra balans och citrustoner som livar upp helheten. ”Chokladchocken” är mindre än väntat och inslag av apelsin och viss bitterhet blir till mjukt avslut. Prova glöggen till choklad, det är faktiskt en ganska häftig kombination.

Lucia Choklad Starkvinsglögg

Mediokert

Dufvenkrooks Alkoholfri Glögg

99481, 35 kr
0.5 %, 750 ml

Vattnigt och anonymt, vi ger inga större hyllningar till denna menlösa glögg som enbart bjuder på förnimmelser av russin, jord och kanel. Betyget blir okej men inte mer.

Dufvenkrooks Alkoholfri Glögg

Blossa Alkoholfri Glögg

99521, 29 kr
0 %, 750 ml

Oväntat trist med klistriga inslag som vi definitivt inte gillar. Körsbär, enbär, och aningen kardemumma gör att smaken är bättre än den urvattnade doften. Blossa kan betydligt bättre än det här.

Blossa Alkoholfri

Ripa Vinglögg

96007, 139 kr
12 %, 2000 ml

För lite av allt … Smaken är dock bättre än doften, mjuka toner av russin och lakrits kantas av vinösa inslag och viss citrus. Liten koncentration blir till kort och anonym eftersmak, därför mediokert betyg.

Ripa Vinglögg

Herrgårdsglögg Vit Starkvinsglögg spetsad med whisky

Norge, 96036, 77 kr
20 %, 500 ml

Nja, här bjuds glögg i obalans med överdimensionerade toner av whisky och rök därtill med viss sötma och föga glöggkänsla. Betyget blir hyfsat men inte mer.

Herrgårdsglögg Vit Starkvinsglögg spetsad med whisky

Haga Starkvinsglögg Klassiska Glöggkryddor & Lakrits

96038, 79 kr
15 %, 500 ml

Bara vi slipper doften … Denna glögg bjuder utan tvekan på bättre smak än doft, hostmedicin gör ingen glad i glöggsammanhang och en viss stickighet upplever vi som oangenäm. Om än funkar helheten och betyget blir mediokert.

Haga Starkvinsglögg Klassiska Glöggkryddor & Lakrits

Åkesson Utan tillsatt socker

96039, 57 kr
10 %, 750 ml

Jäst och pepparkaksdeg kantas av saltlakrits och upplevelsen är definitivt mindre söt än annan glögg, men vad hjälper det när den saknar både spänst och julkänsla. Okej i betyg även om vi gärna väljer socker till jul!

Åkesson Utan tillsatt socker

Bottennapp

Ripa Glühwein

96040, 49 kr
8.5 %, 750 ml

Vi rankar denna skapelse som årets märkligaste prestation, bränt och kryddigt med vattnig helhet och skarp ton av lakrits som dröjer sig kvar i eftersmaken. Med tanke på övrigt utbud, skippar vi gärna glühwein i jul.

Ripa Glühwein

Herrgårdsglögg Vit Vinglögg

Norge, 96000, 59 kr
12.5 %, 750 ml

Vi hissar varningsflagg för denna trista, artificiella glögg! Tänk halstablett, tallbarr, citrus och mynta och upplev en av årets sämsta juldrycker.

Herrgårdsglögg Vit Starkvinsglögg spetsad med whisky

Dufvenkrooks Vinglögg

96506, 42 kr
10 %, 375 ml

Vad har hänt? Bottenbetyg för glögg som vanligtvis är riktigt bra. Nu bjuds det bara på eldigt, kemiskt, kärnigt och ringa julkänsla. Dufvenkrooks kan betydligt bättre än såhär!

Dufvenkrooks Vinglögg
Annons