Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Bästa bubblet under 100 kr

Bästa bubblet under 100 kr

Publicerad den

Visst går det att hitta mousserande fullträffar utanför champagnedistriktet! Här är redaktionens tre bubblande favoriter, plus ett riktigt gott alkoholfritt alternativ.

Annons

Tips för champagne och mousserande vin

KYLSLAGET: Champagne ska serveras väl kyld. Ljummen champagne smakar jolmigt och sötsliskigt. Kylan gör den friskare. Gör alltid plats för champagneflaskan i kylen!

TIMING: Vänta inte med champagnen till sist. Få tycker det är njutbart att sippa på champagne i kylan utomhus när de är proppmätta, onyktra och sömniga. Servera istället champagnen först, som fördrink. En garanterad stämningshöjare och passar dessutom utmärkt till salta snacks och tilltugg! Mousserande passar dessutom utmärkt till många förrätter, så varför inte göra det både enkelt och gott för gästerna och fortsätta med ett glas till?

ÖPPNA: Visst är det effektfullt när korken flyger sin väg och det skummar ur flaskan, men champagneflaskor ska öppnas försiktigt: Ta först bort ståltråden och folien runt korken. Håll efter det ett fast tag om korken så att den inte flyger i väg. Fatta tag i flaskans botten stadigt med andra handen och vrid försiktigt flaskan, inte korken. Håll emot så att korken inte flyger iväg utan lossnar kontrollerat. Målet är att endast en liten puff ska höras från flaskan när korken åker ut.

RESTER: Blev det champagneflaskor över? Gör inte misstaget att spara dem till något särskilt tillfälle för att sedan glömma bort dem! Låt champagnen istället förgylla en vanlig dag. Den är visserligen dyrare än vanligt vin, men den är ju skapad för att drickas, inte samla damm. Öppnad flaska sparar du i kylen med en så kallad ”stopper” (kork för champagneflaskor) så håller den sig fräsch i ytterligare någon dag.

Rotari Brut Riserva

Italien, Trentino-Alto Adige, Trentino, 2007
nr 7567, 99 kr

REDAKTIONEN: Fullträff! Torr, fruktig och balanserad smak med mycket champagnekänsla. Inslag av gröna äpplen och grape. Mycket god syra och härlig eftersmak. Passar till minglet och förrätten. Extremt mycket vin för pengarna! Bubblorna tillkommer enligt den klassiska ”champagnemetoden” och druvorna är en blandning av chardonnay och liten del pinot nero.

Rotari Brut Riserva

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut

Frankrike, Bourgogne, Crémant de Bourgogne
nr 7688, 99 kr

REDAKTIONEN: Fruktig och mineralig med smak av äpple och bröd. Enkelt och otroligt prisvärt sällskapsbubbel!

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut

Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne Brut

Frankrike, Bourgogne, Crémant de Bourgogne
nr 7685, 98 kr

REDAKTIONEN: Mycket frisk och torr smak med inslag av äpple, bröd och citrusfrukter. Champagnelik med nougattoner. Absolut värt pengarna och perfekt som fördrink. 65% Pinot Noir, 20% Chardonnay, 10% Gamay och 5% Aligoté.

Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne Brut

ALKOHOLFRITT:

Chapel Hill Sparkling Collection Doux

nr 1926, 41 kr

REDAKTIONEN: Ett otroligt frisk och gott alkoholfritt alternativ. Söt och fruktig smak med en ungdomlig, citrusaktig doft. Serveras med fördel lite extra kylt så blir smaken lite torrare.

Chapel Hill Sparkling Collection Doux
Annons