Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Bäst i test bland Systembolagets etiska viner

Bäst i test bland Systembolagets etiska viner

Publicerad den

Köp etiskt märkta viner! Se till att bidra till bättre levnads- och arbetsvillkor för arbetare på vingårdar i länder som Sydafrika, Chile och Argentina.

Annons

Länder som är flitigt representerade i Systembolagets vinhyllor och där bristfälliga arbetsförhållanden är vad många människor genomlever. Låg lön, långa arbetspass utan övertidsersättning, korttidskontrakt och därtill otrygg bostadssituation av låg standard är bara en del av situationen. Detta har uppmärksammats av olika organisationer som ser till att driva kampanj för rättvis vinhandel.

Tack vare de etiskt märkta (fair trade) vinerna ges de anställda förutsättningar att förbättra sina levnads- och arbetsvillkor. Vi har provat de viner som är etiskt märkta i Systembolagets ordinarie sortiment. Här kommer de bästa tipsen!

Vitt

2014 Running Duck Sauvignon Blanc Semillon, Sydafrika
2028, 77 kr, 750 ml

Både etiskt och ekologiskt blir en fin kombination. Vinet är publikt med tydliga toner av nässlor och krusbär från druvan sauvignon blanc, därtill med viss avrundning i lätta vaxtoner från druvan semillon. Till enklare fiskrätter.

2014 Running Duck Sauvignon Blanc Semillon

2014 Leeuwenjacht Viognier Chenin blanc Grenache blanc, Sydafrika
2171, 81 kr, 750 ml

En lyckad druvblandning från duktige producenten Fairview där driftige Charles Back står i ledningen. Vinet bjuder bra fruktkoncentration med toner av mango och melon där pigg syra ger god balans. Toppen till buffébordet.

2013 Estación 1883 Chardonnay, Argentina
6055, 91 kr, 750 ml

Chardonnay i ren, frisk tappning där inslag av gula plommon, äpplen och citrusfrukt dominerar tillställningen tillsammans med väl tilltagen alkoholhalt. Prova till tillagade skaldjursrätter eller fiskgryta.

2013 Estación 1883 Chardonnay

Rosé

2014 Adobe Reserva Rosé, Chile
6357, 79 kr, 750 ml

Aptitretande, ekologisk rosé passar fint som apéritif innan middagen, gärna ihop med salta tilltugg. Vinet är aromatiskt i stilen där toner av viol, rosor, hallon och röda vinbär påminner i doft och smak.

Rött

2012 Soluna Premium Malbec Cabernet Sauvignon, Argentina
6507, 91 kr, 750 ml

Lättgillat vin som passar fint till köttgrytor av olika slag. Vinet är smakrikt med viss strävhet där mängder av björnbär, svarta vinbär och blåbär tillsammans med mocka- och fattoner döljer alkoholen.

2013 Adobe Reserva Cabernet Sauvignon, Chile
6853, 76 kr, 750 ml

Ett bra köp av ekologiskt odlade druvor som står stadigt mellan årgångarna. Smakrikedomen är generös med härliga toner av plommonkompott, blåbär, björnbär och örter som får trevlig struktur av viss strävhet. Gärna till rött kött.

2013 Adobe Reserva Cabernet Sauvignon

2013 Raza Selection Malbec Shiraz, Argentina
6504, 91 kr, 750 ml

Ekologiskt och etiskt av malbec och shiraz ger härlig smakrikedom av mörka bär, söt lakrits, röda äpplen, örter och rostade mockatoner i både doft och smak. Passar bra till köttgryta fylld med svamp, lök och sidfläsk.

2013 Raza Selection Malbec Shiraz

2011 Amplus Cabernet Sauvignon Carmenère, Chile
2186, 111 kr, 750 ml

Bäst i test med härlig, aromatisk karaktär fylld av örter, eucalyptus, mängder av svarta vinbär, blåbär och chokladiga toner. Mjukt och följsamt med liten strävhet ger ett behagligt vin. Servera gärna till lammkött.

2011 Amplus Cabernet Sauvignon Carmenère
Annons