Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Att tänka på när du ska servera vin till måltiden
stefan vinbetyget

Att tänka på när du ska servera vin till måltiden

Publicerad den

Vi lägger mycket tankar och pengar på middagarna. Det kan vara värt att hitta passande viner och göra det bästa för att förhöja smaken. Stefan Saidac driver sajten Vinbetyget.se som gör det enklare att hitta de bästa vinerna. Han sammanställer vinbetyg från olika tidningar. Vinerna med flest & högst betyg rankas på Vinbetygets topplistor. Här är Stefans tips för att vinet ska smaka ännu godare och vilka mat- och vinkombinationer man skall akta sig för. Bild & text: Vinbetyget Kolla in vinbetyget.se 

Annons
vin

Alla unga viner vinner på luftas

Viner som är yngre än fem år brukar räknas som unga. Snurren som gör att vinet lyfter! Så här enkelt får du ditt vin ska smaka bättre: Snurra på glaset en stund så att vinet kommer i rörelse. När vinet luftas kommer dofter och smaker kommer fram. Vinet som varit instängt sin flaska öppnar upp. Enklast & säkrast. Snurra glaset med foten mot bordsskivan så blir inget spill. Stefan lovar inte att vinet blir dubbelt så gott men nästan.

Fler enkla sätt att lufta ditt vin:

Tomaterna krockar med det goda rödvinet!

Tomat är ju en en trevlig och nyttig grönsak. Men tyvärr är naturell tomat och fylliga röda viner är en olycklig kombination.

Det blir en slags metallisk smak – som är mindre god. Synd på ditt goda vin, om dig och dina gäster. Så hoppa över tomaterna – var njut av vinet.

Eller… Om tomater rostas i ugnen blir de mer samarbetsvilliga. Lägg tomaterna i ugnen med olivolja och lite salt, ca 225 grader i cirka 10 minuter, beroende på storlek. När tomaterna har fått lite färg och blivit mjuka, är också smaken mjukare – och godare. Framför allt ihop med vinet, och det är huvudsaken.

Ägg & vin är en olycklig förening.

Ägg innehåller svavel som kan ge det goda vinet en plåtig smak. Det gäller främst naturellt ägg och omeletter utan smaksättning. Fast du kan naturligtvis gå runt problemet.

Ägg är en ju ovanligt mångsidig, prisvärd och näringsrik råvara. Om du fyller omeletten med svamp blir det smak-brygga till vinet. En krämig och kryddad äggröra med smör och grädde kan också fungera.

Rödvin till sallad med ägg? Om kokt ägg ska ingå i en Sallad Nicoise och en kycklingsallad, kan rätt dressing med exempelvis crème fraiche vara en lösning. Se dock upp med dressingar med tydlig smak av vinäger – vin och vinäger är inte bästa vänner.

Men en klassiker som Bearnaisesås innehåller ju ägg? En köttbit, t ex en grillad entrecôte, med Bearnaisesås tillsammans med ett glas rött vin, är ju en helig treenighet? Även om Bearnaisesås har ägg-gulor som ingrediens, blir det ingen smak-krock med rödvinet. I kombination med smör, schalottenlök och dragon, får äggen en diskret roll som inte stör vinets smak.

Druvor går inte ihop med vin.

Kombinationen vin & ost är ofta en stor smakupplevelse. Men förstör inte föreställningen genom att servera druvor samtidigt. För även om vinets råvara är druvor, kan det bli en smak-krock.

Syran och sötman i druvorna är inget ett lyckligt giftermål med syran i vinet. Det goda vinet får en bitter smak.

Det enkla är det goda, som bara vin & ost tillsammans. En stor ostbricka med olika typer av ostar är långt ifrån nödvändig. Det blir  svårare att matcha med rätt viner. I Frankrike och Italien serveras ofta enbart en eller två ostar till vinet.

Annons