Hem / Inspiration / Dryck / Vin / 4 fyndviner till storfesten

4 fyndviner till storfesten

Publicerad den

Fynda viner med toppbetyg under 80 kronor! Här är fyra vintips till vårens fester och helger. Alla är matvänliga och passar till en buffé eller en grillkväll med olika typer av kött och grönsaker på grillen. Vintips: Camilla Settlin och Ulrika Karlsson

Annons

Two Oceans Chenin Blanc Sauvignon Blanc
Sydafrika, 2011, 750 ml
Torrt, vitt

Pris: 65 kr
Provat: den 12 september 2011
Passar till: Fisk, Grönsaker, Skaldjur
Huvuddruva: druvblandning
Producent: Bergkelder
Alkoholhalt: 12%
Lagring: Vinner inte på lagring
Artikelnr: 2027

Så smakar det: Ungdomlig friskhet och god fruktkoncentration med inslag av päron, äpplen och citrus ger ett prima budgetköp. Druvblandningen består av chenin blanc och sauvignon blanc. Perfekt till stora festen!

Producenten Distell bjuder oss många godsaker från Sydafrika, däribland Two Oceans i olika tappningar, för närvarande finns det fyra olika varianter i Systembolagets sortiment. Vinerna är döpta efter de två stora haven, Indiska Oceanen och Atlanten som bokstavligen flyter samman utanför Kapstadens kust. Ursprunget är Coastal Region där det råder ett tempererat klimat. Närheten till havet gör att det sveper in vindar som hjälper till att kyla ner de annars heta temperaturerna. Detta gör att det kan produceras viner med frisk syra och fräsch fruktighet, precis som i Two Oceans Chenin Blanc/Sauvignon Blanc. Trots sin enkelhet ger det ett läckert och lättdrucket intryck.

Two Oceans Chenin Blanc Sauvignon Blanc

Cono Sur Chardonnay
Chile, 2011, 750 ml
Vitt

Pris: 75 kr
Provat: den 14 november 2011
Passar till: Kyckling, Fisk, Fläskkött, Grönsaker
Huvuddruva: Chardonnay
Producent: Viña Cono Sur
Alkoholhalt: 13,5%
Lagring: Vinner inte på lagring
Artikelnr: 6600

Så smakar det: Fyndstämplat ekovin som är lättdrucket, inslag av mango, ananas och tydlig tallbarr mynnar ut läckert men friskt avslut. Ett publikfriande vin med tydlig tropiskt fräsch framtoning som faller många i smaken. Toppen till den stora festen! Cono Sur grundades 1993 som ett dotterbolag till vinfirman Concha y Toro. Man förfogar över 1 334 hektar vinodlingar i Chile, och 370 hektar av dessa är ekologiska.

Cono Sur Chardonnay

Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot
Sydafrika, 2010, 750 ml
Rött

Pris: 76 kr
Provat: den 27 februari 2012
Passar till: Fläskkött, Lammkött, Nötkött
Huvuddruva: druvblandning
Producent: Okänd
Alkoholhalt: 14,5%
Lagring: Vinner inte på lagring
Artikelnr: 2073

Så smakar det: Ekologiskt fynd från Swartland. Mörka bär, röda äpplen, blå plommon, mocka och ek samsas på bästa sätt i doft och smak, prova gärna till nöt, lamm och vilt. Vinet är druvblandat av shiraz, cabernet sauvigon och merlot.

Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot

Valle Reale Vigne Nuove Cerasuolo
Italien, 2010, 750 ml
Rosé

Pris: 79 kr
Provat: den 4 april 2011
Passar till: Kyckling, Fisk, Fågel, Grönsaker
Huvuddruva: information saknas
Producent: Valle Reale
Alkoholhalt: 13%
Lagring: Vinner inte på lagring
Artikelnr: 2242

Så smakar det: Doften präglas av hallon, färska örter, druvskal och körsbär. Smaken är intensiv och balanserad med lite kärv framtoning, hallon och jordgubbar samsas med vinbär och bitterhet. Trevligt och mycket matvänligt, till fullo gjort av druvan montepulciano från distriktet Abruzzos vinodlingar längs med Adriatiska havet. Fynd!

Valle Reale Vigne Nuove Cerasuolo
Annons