Hem / Inspiration / Dryck / Starka drycker / Mölstad testar gin

Mölstad testar gin

Publicerad den

Från en enkel spritdryck för fattiga till en lyxdryck i världens dyraste barer. Gin har gjort en verklig klassresa. Mikael Mölstad har testat hela sortimentet:

Annons

Utan gin ingen Gin Tonic, ingen Dry Martini, ingen Tom Collins. Gin är utan tvekan den mest populära kryddade drycken i världens barer. Namnet kommer från den holländska spritsorten Genever som i sin tur fått namn av enbär som på latin heter Juniperus. När genevern kom till London var det mest en enkel finkeldryck med lite enbärssmak. Men allt eftersom kunskapen om destillering gjorde smaken bättre blev gin allt populärare bland de mer bemedlade.

En riktig succé blev det sedan engelsk läkare uppfunnit Gin Tonic. Drinken skapades för att engelsmännen i Indien skulle få i sig sitt dagliga Indian Tonic-vatten. Tonic innehåller nämligen kinin som skapade ett visst skydd mot febersjukdomar som malaria.

Den klassiska London Dry Gin är en torr gin som domineras av enbär, korianderfrön, angelika och lakritsrot. Ofta finns också citrus i någon form med. Vissa producenter har mer än tio kryddor med i destillatet.

Vi har provat alla ginsorter i Systembolagets ordinarie sortiment. Skillnaden i smak och doft är stor. Även om vi föredrar den klassiska kryddning så har flera av dem roliga smakbrytningar som många gillar. Här är hela listan:

Beefeater London Dry GinStorbritannien

Nr 39.Pris: 245 kr (700 ml)

Kommentar: Klassisk gin-doft med mycket enbär och toner av citrus och koriander. Mjuk och len smak med lite angelika- och lakritston. God rund eftersmak.

Plymouth GinStorbritannien

Nr 226.Pris: 267 kr (700 ml)

Kommentar: Mjuk doft med enbär och lite korianderton. Annorlunda i karaktären med viss lavendeldoft och anissmak. God, kryddig eftersmak.

Star Dry Gin

Sverige, Nr 30.Pris: 198 kr (700 ml)

Kommentar: Fräsch doft med citrus och mjuk korianderton – och viss enbärskaraktär. Kryddig, god smak med lakrits och lite aniston.

Svensk Gin

Sverige, Nr 218.Pris: 219 kr (700 ml)

Kommentar: Doft av anis, enbär och lite lakrits- och citruston. Rund annorlunda smak med viss bitterfruktig avslutning.

Silver Top London Dry Gin

Nederländerna, Nr 74.Pris: 199 kr (700 ml)

Kommentar: Trevlig doft med enbär, koriander och lite citrus i klassisk stil. Något spritig smak med god kryddig avslutning.

Bombay Sapphire London Dry Gin

Storbritannien, Nr 109.Pris: 279 kr (700 ml)

Kommentar: Varm fyllig doft med enbär, koriander, apelsin och lakrits. Lite söt smak med eldig karaktär och bittersyrlig eftersmak.

Tanqueray London Dry Gin

Storbritannien, Nr 10239.Pris: 269 kr (700 ml)

Kommentar: Mjukt enbärskryddig med lätt korianderton. Fruktig snäll smak med lite aniston och viss syrlig skalbitter eftersmak.

Gilbey’s Special Dry Gin

Storbritannien, Nr 76.Pris: 209 kr (700 ml)

Kommentar: Ganska blek doft med något enbär och citruston. Mjuk lite söt apelsinfruktig smak med kryddig, lite bränd avslutning.

Gordon’s London Dry Gin

Storbritannien, Nr 35.Pris: 244 kr (700 ml)

Kommentar: Försiktig doft med lite citrusskal och enbär. Ingen tydlig ginsmak med lite spritig ton i eftersmaken.

Gibson’s London Dry Gin

Storbritannien, Nr 235.Pris: 199 kr (700 ml)

Kommentar: Mjuk doft av smörkola och päron. Lätt söt kryddighet och citruston i smaken.

 

Så här gjorde vi: all gin har provats blint av en testpanel med Mikael Mölstad i spetsen. Resultatet nedan är en sammanvägning av de poäng som gavs för doft, smak och helhet.

Mer dryckesnyheter hittar du på Wow news

Annons