Hem / Inspiration / Dryck / Öl / Upptäck svenska bryggerier

Upptäck svenska bryggerier

Publicerad den

Borta är tiden då öl bara var en stor stark. Svenskarna har inte bara öppnat ögonen för drycken, vi kan också erbjuda mängder av förstklassig öl som kammar hem priser runt om i världen. På senare tid har dessutom en mängd mikrobryggerier dykt upp i Sverige. Nybörjare på svensk öl? Smaka på några av Sveriges mest prisbelönta ölsorter! Vissa finns att köpa fysiskt på Systembolaget, andra måste du beställa eller besöka en viss krog för att få smaka.

Annons

Oceanbryggeriet

Idén till Oceanbryggeriet väcktes 2007, när ett gäng ölentusiaster drack öl på en pub och insåg att de tillsammans hade just den expertisen som behövdes. En tid därefter köpte de ett bryggeriverk i Göteborg och började brygga. Oceanbryggeriets produkter kan beställas från samtliga Systembolag runt om i landet.

Bassortiment består av Glenn no 5, 12 Plato Lager, IPA, Västkust, Ebbot Ale (döpt efter Ebbot i Soundtrack of our lifes) och GöteborgsPorter. Utöver dessa erbjuder Oceanbryggeriet även profilöl till enskilda restauranger och säsongsöl.  Samtliga produkter har snygga , grafiska etiketter.

Oceanbryggeriet

Nynäshamns Ångbryggeri

I slutet på 80-talet bildades föreningen Hagges bärsklubb. Till en början träffas medlemmarna för att äta och prova öl, men engagemanget växer snabbt till ölresor och egen pub. Efter en hembryggarkurs lånar sällskapet ett bryggverk och börjar experimentera. 1997 startar produktionen, och 2002 kommer genombrottet när ölen Bedarö Bitter vinner guld på Stockholm Beer Festival.

Sedan 2003 finns storsäljaren på flaska. Ordinarie sortiment består av sju ölsorter, och bryggeriet producerar även säsongs- och specialprodukter.

Nynäshamns Ångbryggeri

Strömsholms bryggeri

Mikrobryggeri som producerat öl sedan 2008. Med en årlig produktion på 20 000 liter öl är Strömsholms bryggeri ett av Sveriges mindre bryggerier.

Strömsholm filtrerar eller pastöriserar inte sin öl, och därför kräver den lite längre tid för att bli färdig.

Strömsholms bryggeri

Jämtlands bryggeri

Jämtlands bryggeri har bryggt öl sedan 1996 och är Sveriges mest prisbelönta bryggeri med totalt 122 medaljer på Stockholm Beer and Whisky Festival.

Bryggeriet har idag en årsproduktion på cirka 700 000 liter öl. Erbjuder 12 ölsorter med namn som ”Heaven”, ”Hell” och ”Jämtlands president”.

Jämtlands bryggeri

Sigtuna brygghus

Ett ungt bryggeri  – första ölen var klar 2006 – med en produktion på 750 000 liter. Namnen på några av produkterna (Midvinterblot, Cascadian Dark Ale och Sigtuna Dunkel Lager) skvallrar om att bryggmästarna gillar hårdrock och mycket riktigt är det AC/DC som helst ska spelas när ölen ligger på jäsning.

Sigtuna brygghus
Annons