Hem / Inspiration / Dryck / Öl / Tre fruktöl att testa

Tre fruktöl att testa

Publicerad den

Testa fruktöl och upptäck öl med smak utanför beskan! Den spontanjästa fruktölen bjuder på spännande upplevelser, inte sällan söta sådana. Experterna väljer ut tre favoriter från en väletablerad producent. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Fruktöl är det vanligaste bland de så kallade spontanjästa ölsorterna. Själva spontanjäsningen innebär att ingen jäst tillförs, istället sätter jäsningen igång av mikroorganismer som finns i luften och hela processen tar väldigt lång tid. Efter första jäsningen kallas ölet ”lambik” och det är den som blandas med frukter eller fruktsaft vars sötma sätter fart på jäsningen en andra gång. Fruktöl är inte beska, däremot kan de vara både torra och söta. Belgien är ursprunget för dessa udda produkter och producenten Timmermans är bra att sikta in sig på för att prova olika smaker, duktig och väletablerad med cirka 300 års erfarenhet …

Timmermans Kriek

Belgien, 1666
16.90 kr, 4.5%, 250 ml

Lambik som smaksatts med körsbär och körsbärsjuice. Annorlunda och uppfriskande med sötma i sin helhet, prova gärna till goda chokladpraliner fyllda med körsbär eller annan frukt. Alternativt som aperitif eller till lite mildare ostar som serveras med körsbärskompott.

Timmermans Kriek

Timmermans Framboise

Belgien, 71429
19.10 kr, 4%, 250 ml (bs)

En hallonöl hör inte till vanligheterna direkt. Kul att testa, säljs per kolli via Systembolagets beställningssortiment. Timmerman låter hallon jäsa ihop med lambik, en process som tar mellan 6-9 månader, därefter buteljeras ölet utan pastörisering och filtrering. Spännande!

Timmermans Framboise

Timmermans Peach

Belgien, 71428
19.30 kr, 4%, 250 ml (bs)

Tydliga persikotoner med sötma passar fint med fruktiga desserter eller mildare ostar som serveras med persiko/aprikosmarmelad. Återigen Timmermans i Belgien som levererar, i hela kolli från beställningssortimentet.

Timmermans Peach
Annons