Hem / Inspiration / Dryck / Öl / Svenska öl-pärlor

Svenska öl-pärlor

Publicerad den

Vi har provat igenom öl som är ”lokalproducerad” runt om i vårt avlånga land, från Västerbottens län ner till Skåne län, och som går att nå via Systembolagets. Alla sorter ska gå bra att beställa till önskad butik. Våra favoriter i provningen kommer här! Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Steamer

Jämtlands Bryggeri
88209, 22.80 kr
500 ml, 5%

Gott lageröl till fördelaktig prislapp. Balanserad och aromatisk med lite knäckig, maltig, fruktig karaktär i hyggligt lättsam stil. Jämtlands bryggeri jobbar uteslutande med så kallade färsköl vilket innebär att ölen är filtrerad men inte pastöriserad.

Steamer

Jädraöl King Kong

Jädraås Bryggeri
89359, 27 kr
330 ml, 6.5%

Perfekt till helgmiddagen där det bjuds smakrika rätter av fläsk, eller plock med charkuterier och goda ostar. Ölen är gjort av microbryggeriet Jädraås i Ockelbo kommun norr om Sandviken, och är en amerikan pale ale i läcker citrussyrlig stil med exotisk frukt och kolatoner.

Jädraöl King Kong

Slottskällans Uppsala Lager

Gamla Slottskällans Bryggeri
89774, 22.50 kr
500 ml, 5%

Härlig lager i balans, mums säger vi! En törstsläckare i elegant, men ändå tillräckligt smakrik stil med maltig, citrusfruktig framtoning som även funkar fint till mat.

Slottskällans Uppsala Lager

Freedom IPA

Gamla Slottskällans Bryggeri
89687, 27 kr
500 ml, 6.5%

Riktigt god öl från ett av Sveriges mest framgångsrika mikrobryggerier. Kärleken till ölen är tydlig och vi njuter gärna av en Freedom IPA till söndagsssteken. Karaktären är inbjudande med lite knäckig, citrusfruktig framtoning och balanserad beska.

Freedom IPA

Falskmyntaren Båstadsoriginalet

Strömsholms Brygghus
89909, 25.70 kr
330 ml, 4.5%

En pale ale vi gärna häller upp till det mesta i matväg, kanske allra helst en knaprig fläsksida. Läskande och smakrik på samma gång med fylliga inslag av malt och frukt. Köping är hemvist för bryggeriet.

Falskmyntaren Båstadsoriginalet

Rövarn

Hantverksbryggeriet
88100, 31.90 kr
330 ml, 5%

Mumsfilibabba till kyckling eller fläsk. Rövarn är en ljus lageröl med kraft och balans där beska, sötma och frukt samsas alldeles utmärkt. Hantverksbryggeriet drogs igång för tio år sedan i Västerås.

Rövarn

Bödeln

Hantverksbryggeriet
89860, 31.90 kr
330 ml, 5.6%

Wooops här var det beska minsann, men ändå med riktigt god smakrikedom som balanserar upp till gott helhetsintryck. Rejäl och krävande pale ale som behöver kött i mängd för att komma till sin rätt.

Bödeln

Södra IPA

Södra Maltfabriken
89341, 22.90 kr
330 ml, 7%

Intressant, fruktig smakrikedom med både finess och tydlig beska, perfekt att skölja ner god husmanskost med. All eloge till två unga, företagsamma och kvalitetsmedvetna södermalmskillar som drog igång detta mikrobryggeri för ett par år sedan.

Södra IPA

Sigtuna East River Lager

Sigtuna Brygghus
89030, 17.90 kr
330 ml, 5.2%

Etiketten talar sitt tydliga språk, vi håller med, karaktären är blommig med honungslen, knäckig fruktighet och påtaglig beska. Perfekt till husmanskost.

Sigtuna East River Lager

S:t Eriks No 1 Mathias Dahlgren Enbär

Sigtuna Brygghus/St Eriks bryggeri
89159, 19.90 kr
330 ml, 4.8%

Oj så gott! Stjärnkocken har lyckat finfint med smakerna även i ölsvängen, i och för sig med hjälp av bryggaren Jessica Heidrich. Mycket inbjudande lageröl med tydliga enbärstoner, fräsch frukt och balanserad beska.

S:t Eriks No 1 Mathias Dahlgren Enbär

Nils Oscar Barley Wine

Nils Oscar Company
89474, 34.90 kr
330 ml, 10.4%

Ett specialöl av gott snitt, med hög alkoholhalt och mer passande efter varmrätten än till skulle vi säga. Karaktären är smakrik, snäll med viss sötma och karamellkänsla, malt och lite lönnsirap. Vi tar gärna ett glas till chokladiga  desserter.

Nils Oscar Barley Wine
Annons