Hem / Inspiration / Dryck / Öl / Rätt upphällt ger godast smak

Rätt upphällt ger godast smak

Publicerad den

Krossa kolsyran och låt kronan ta plats. Upphällningen kan förvandla ett gott öl till en medioker upplevelse. Tasteline kan knepen efter ett besök på Spendrups bryggeri. Tasteline upptäcker nyckeln till den perfekta ölupplevelsen!

Annons

Fakta – Så häller du upp öl på rätt sätt:

1. Använd ett rent glas. Rester av diskmedel eller smuts förstör slutresultatet.

2. Ta ut ölet ur kylskåpet cirka 10 minuter före servering. 8-10 grader är perfekt temperatur. Ju mörkare öl, desto varmare serveringstempe-ratur kan man tillåta sig.

3. Häll bestämt rakt ner i glaset och låt det skumma. Då krossas kolsyrebubblorna och smakämnena frigörs.

4. Fixa en ordentlig skumkrona och låt den lägga sig. Ha tålamod, detta tar lite tid.

 

ölflaskor

Så får du bra öl på krogen:

1. Enda gången man kan få bra fatöl är på krogen, så se till att välja ett ställe som är bra på öl.

2. Våga ställa krav, det ska ta 7-10 minuter att hälla upp ett öl. Det är dock bara få krogar där så är fallet.

3. Tänk på att inga flaskor eller dyra specialglas kan mäta sig med det en bra ölkran kan göra för ett öl. Men se upp – du kan bli fast i en kräsenhet!

Öl och mat

Öl är mer än bara en stor stark. Botanisera i ölhyllorna nästa gång och våga bjuda på öl som festdryck. Här är några lyckade mat- och ölkombinationer, men prova dig fram på egen hand så upptäcker du många fler!

Pilsner/ljus lager: Bra till husmanskost, gärna med sälta.

Mörk lager: Teriyakispett eller kanske revbensspjäll? Ju fylligare maträtt, desto fylligare öl är tumregeln.

Mellanmörk ale: Passar finfint till svenska köttfärsrätter med lingon, pressgurka och allt det där.

Mörk ale: Funkar till fläsk eller kyckling. Gärna indiskt med en bra chutney.

Stout: Använd gärna i matlagningen, till exempel 50/50 med soja där japansk soja ska användas. Ger mindre sälta och mer sötma.

Färsköl: Varför inte till ostbrickan? Gott till en ung pecorino (mild italiensk fårost) och kanske camenbert.

Dagens öltrender går åt två olika håll. Allt fler intresserar sig för att kombinera mat och öl samtidigt som många hakat på hälsotrenden med GI-öl med färre kolhydrater.

– Svenskarna är nyfikna och inte rädda för att prova sig fram, säger Marie Ekberg, som arbetar på Spendrups i Stockholm och arrangerar ölprovningar.

– De flesta föredrar traditionellt ljus öl, medan mat- och vinintresserade föredrar mer aromatiska, smakrika bitter ale och tjeckisk pilsner.

Från vänster: Fel upphälld öl utan skumkrona och därmed mindre smak. Rätt upphälld öl med skumkrona, mindre kolsyra och mycket smak.

Öl är en av våra äldsta drycker och de flesta av oss har en vardagsbetonad relation till öl, vilket är lite synd, tycker Marie Ekberg.

– Har man hittat till de mörka ölsorterna har man öppnat sitt sinne för nya smaker och hur mat och öl kan kombineras. Öl är en fantastisk festdryck, till skillnad från vad många tror.

Vi tillverkar mycket bra öl i Sverige, men vad många kanske inte känner till är att upphällningen är avgörande för ölets smak.

– Ölet måste vara en bit över kylskåpskallt och man häller rakt ner i glaset för att krossa kolsyrebubblorna och få en bättre smak.

Marie Ekberg

Marie Ekberg demonstrerar sedan genom att hälla upp samma ölsort på ”rätt” sätt och ”fel” sätt. Något överraskande är det som att smaka på två olika öl! Vikten av rätt upphällning kan alltså inte betonas nog.

Ska man njuta av god öl på krogen gäller det att välja rätt ställe. Enda gången man kan få ett bra fatöl är på krogen, men då måste den vara rätt upphälld.

Det ska ta 7-10 minuter att hälla upp ett öl, men så är det på få krogar. Våga ställa krav och passa på att experimentera när krogen är bra på öl. Nästa chans till ölupplevelse kan dröja!

Kolla in fler bilder från bryggeriet nedan!

Bitterhumle ger den egentliga beskan i ölet.

Tastelines Petra Månström får se hur mäsk ser ut.

Norrlands guld

Norrlands Guld på längden och tvären på Spendrups bryggeri.

Annons