Hem / Inspiration / Dryck / Öl / Öl från USA hetare än någonsin

Öl från USA hetare än någonsin

Publicerad den

Glöm menlös Miller och blaskig Budweiser, numera är amerikansk öl mycket mer än så. Jätteproducenterna har fått hård konkurrens av mikrobryggerier runt om i hela USA, bryggare med gedigen kunskap om hantverket. IPA, DIPA och Imperial stout, stilarna bland amerikansk öl är många och kvalitén är generellt hög bland småskaligt. Visst är ölen dyrare än de lättdruckna törstsläckarna men presterar å andra sida betydlig mer smak och karaktär. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Napa Smith West Coast IPA

USA, 1681
21.90 kr, 355 ml

Trevlig öl från Kalifornien, den rikliga smaken av pomerans och persika kantas av nougat och aningen körvel. Tydlig beska lirar med mat, gärna till svenska klassiker såsom kalops och sjömansbiff.

Napa Smith West Coast IPA

Born & Raised India Pale Ale

USA, 11061
69.90 kr, 650 ml

Ale för oss som gillar beska, härliga toner av mogna höstäpplen och gröna inslag blandas med aromatiska kryddningar, eftersmaken präglas av honungsötma. Serveras runt 10 grader till grillat av kött och kyckling.

Born & Raised India Pale Ale

Port Brewing Santa’s Little Helper

USA, 11756
99 kr, 650 ml

Alkoholstarkt och mycket speciellt, imperial stout kräver rejäla doningar i mat. Den maltiga smaken blandas med rostat, torkad frukt och mörk choklad. Vilt med mustig rödvinssås och potatisgratäng funkar i kombination.

Sierra Nevada Ruthless Rye

USA, 11088
33 kr, 350 ml

Vi älskar det mesta från detta bryggeri beläget utanför Sacramento i Kalifornien. Fruktdrivet och balanserat med aromatiska toner, blommor och persika i fokus. Den slimmade stilen med tydlig beska passar smakrikt av lamm och nöt, gärna med kryddiga tillbehör.

Sierra Nevada Ruthless Rye

Sierra Nevada Bigfoot

USA, 11608
29.90 kr, 350 ml

Brödigt, knäckigt och riktigt beskt, en härlig men lite svårflörtad upplevelse. Inslag av färska aprikoser kantas av lime och karamelliserat. Bigfoot har hög alkohol och bryggs bara en gång om året. Bra köp!

Yeti Imperial Stout

USA, 1667
31.90 kr, 355 ml

Inget för fegisar, öl som bjuder mustigt av det mesta. Malt och beska därtill choklad, pumpernickel och kaffe präglar både doft och smak. Prova imperial stout till efterrätter med mörk choklad, det är en spännande kombination.

Yeti Imperial Stout

Twin Sisters Double IPA Ale

USA, 11718
93.80 kr, 650 ml

Fruktbomb med hög alkoholhalt som är balanserad och riktigt läcker. Pomerans och nektarin kantas av knäck och söta efterdyningar. Öl som passar till mycket, gärna husmanskost av alla dess slag.

Twin Sisters Double IPA Ale

Brother Thelonious

USA, 1588
29.90 kr, 355 ml

Söt och god, den fruktdrivna och lite söta stilen funkar utmärkt till hård- och kittostar, gärna med fruktkompott av något slag. Kavring, lime och nektarin mynnar ut i honungsötma och aromatiska efterdyningar.

Brother Thelonious
Annons