Hem / Inspiration / Dryck / Öl / Läskande veteöl

Läskande veteöl

Publicerad den

Få saker är lika svalkande gott i sommarvärmen som veteöl. Den milda, friska stilen med låg humlebeska och toner av jästens fruktiga aromer passar ypperligt till sommarens första primörer. Sparris, färskpotatis, vårlök och de späda morötterna, alla funkar de med veteölens mjuka framtoning. Ett tips är att servera veteöl i höga glas för att få plats med den rikliga skumbildningen vetemalten frambringar. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Franziskaner Hefe-Weissbier

Tyskland, 1687
20.50 kr, 500 ml

I Tyskland konsumeras stora mängder veteöl, förståeligt när man provar denna törstsläckade variant. Frisk och mjuk med nybakat bröd och lime i framkant. Toner av enbär och kryddnejlika blandas med torkad frukt och rundad humlebeska i eftersmaken. Bra köp!

Franziskaner Hefe-Weissbier

Erdinger Weissbier Dunkel

Tyskland, 1542
21.90 kr, 500 ml

Ett mustigt alternativ bland veteöl och som passar till smakstinna rätter av vilt och annat kött. Vi gillar den maltiga smaken med toner av pumpernickel, torkade aprikoser och mörk choklad.

Erdinger Weissbier Dunkel

Hoegaarden Wit-Blanche

Belgien, 1563
16.10 kr, 330 ml

Veteöl med tydlig jästfällning som gör drycken grumlig. Den inställsamma stilen bjuder rikligt av persika och nektarin, därtill citrus och färska örter. Frisk syra bidrar till den törstsläckande effekten.

Hoegaarden Wit-Blanche

Paulaner Weissbier Kristall

Tyskland, 1530
19.90 kr, 500 ml

Filtrerat och kristallklart, ett lättdrucket öl med fokus på citrus och vete. Inslag av persika och litchi med honungskarameller och tropisk eftersmak blir till riktigt gott. Läskande till rätter med asiatisk kryddning.

Schneider TAPX Meine Sommerweisse

Tyskland, 11083
82 kr, 750 ml

Lyxalternativ bland överjästa veteöl, den kryddiga tappningen rymmer tuttifrutti och skumbanan därtill vete och lime. Ett sommaröl till den första gröna sparrisen, servera gärna med brynt smör och skivor av parmesan.

Schneider TAPX Meine Sommerweisse

Wisby Weisse

Sverige, 1459
26 kr, 500 ml

Favorit bland vetbrygderna, den grumliga varianten är välbalanserad med kryddor, bröd och frisk syra.  Ett fruktstint öl som bjuder ymnigt av persika och färska örter. Ursprung är Gotland och ölet bör njutas väl kylt till den gröna primörsparrisen.

Wisby Weisse

Weihenstephaner Hefe Weissbier

Tyskland, 1526
19.90 kr, 500 ml

Mmm, vi gillar de tydliga tonerna av persika och pomerans därtill frisk syra som bidrar med spänst. Ett ofiltrerat alternativ som lirar utmärk med småplock såsom hårdostar och kryddiga charkuterier.

Weihenstephaner Hefe Weissbier

Schneider Weisse Unser Aventinus Tap 6

Tyskland, 1631
25.90 kr, 500 ml

Öl som smakar mycket, de rikliga tonerna av pomerans blandas med fräscht av färska örter och märkbar sötma. Ett alternativ till fisk och skaldjur, gärna med gröna tillbehör.

Schneider Weisse Unser Aventinus Tap 6

Braunstein Organic Wheat

1599
17.90 kr, 330 ml

Ekoöl som bjuder oss på läcker frukt och honungssötma, inslag av salvia och konserverade päron mynnar ut i fruktig eftersmak. Gott till grillat, gärna fisk och kyckling med hetare tillbehör.

Braunstein Organic Wheat
Annons