Hem / Inspiration / Dryck / Öl / Hetast just nu: IPA

Hetast just nu: IPA

Publicerad den

Fruktig öl med hög alkoholhalt och "more is more"-smak, India Pale Ale går hem hos de flesta ölälskare. Här är experternas favoriter, missa inte de svenska tipsen! Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

India Pale Ale är förmodligen sommarens hetaste dryck och stilarna varierar. Amerikansk IPA är en förebild för många bryggare, ofta bjuder den mer av allt, högre alkohol och tydligare beska. Originalet kommer från England, India Pale Ale kom till i samband med den ökade handeln med Indien. För att klara den långa seglatsen tillsattes mer humle och malt.

Resultatet blev öl med ökad alkohol och tydligare fruktighet, en stil som passade riktigt bra i Indiens varma klimat. Och som om det inte vore nog, numera bryggs även Double India Pale Ale med alkohol mellan 7 – 10 % och ännu kraftfullare smak.

Brooklyn East India Pale Ale

USA, 1688
23.90 kr, 355 ml

Läckert och lättdrucket, intensiva frukttoner av aprikos och persika kantas av humle och blommiga inslag. En riktig törstsläckare i sommarvärmen.

Brooklyn East India Pale Ale

Born & Raised India Pale Ale

USA, 11061
69.90kr, 650 ml

Beskt och fruktigt, en amerikansk variant vi tycker riktigt mycket om. Persika och aprikos blandas med humlearomatiska toner därtill med honung i eftersmaken. Gott till grillat av nöt och lamm!

Born & Raised India Pale Ale

Thornbridge Jaipur India Pale Ale

Storbritannien, 1626
27.90 kr, 500 ml

Blommigt och lättdrucket, inslag av färska örter kantas av viss sötma, lång eftersmak och självklar beska. Vi gillar den friska stilen som vi gärna njuter till smakrika rätter av fisk och kyckling.

Young’s Double Chocolate Stout

Storbritannien, 1606
19.90 kr, 500 ml

Mustigt och rikligt, en riktig smakbomb med massor av choklad och pumpernickel i doft och smak. Inslag av apelsinskal samsas med rostade kaffebönor. Utmärkt till efterrätter med mörk choklad.

Young's Double Chocolate Stout

Brutal Bulldog Double IPA

Sverige, 89182
22.90 kr, 330 ml

Läckert och mycket fruktigt, med en alkoholstyrka över 8 % bjuds kraftfull karaktär med humlearomatiska inslag. Ananas, persika och mango ligger nära till hands därtill balanserad beska.

Brutal Bulldog Double IPA

Sitting Bulldog IPA

Sverige, 89205
22.60 kr, 330 ml

Karaktäristisk IPA med tydlig beska och aromatisk humle i fokus, den fylliga smaken bjuder på vita vinbär, tuttifrutti och persika därtill med uns sötma som rundar av. Ett beställningsöl värd att vänta på!

Sitting Bulldog IPA
Annons