Hem / Inspiration / Dryck / Öl / Favorit: Belgisk öl

Favorit: Belgisk öl

Publicerad den

Belgien förknippas med en mängd olika ölsorter. Det handlar om allt från lättdrucken lageröl och veteöl till de mest smakrika av ales och något så udda som spontanjäst öl, ofta med smaksättning av frukt och bär. Helt klart ett spännande ölland. Tips på goda köp ur Systembolagets ordinarie sortiment kommer här. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Hoegaarden Wit-Blanche

1563, 16.90 kr
4.9 %, 330 ml

Veteöl som finns i de flesta Systembolagsbutiker. Gott och läskande med jästfällning, karaktären bjuder mängder av persika, nektarin, citrus och färska örter. Frisk syra och låg beska bidrar till den törstsläckande effekten som passar fint till fiskrätter.

Hoegaarden Wit-Blanche

Omnipollo Leon

1693, 49.90 kr
6.5 %, 750 ml

Supergod öl tappad i vinbuteljsstorlek med naturkork. Här bjuds inslag av apelsin och torkade aprikoser ihop med humlearomatiska toner, mjuk syra och tydlig beska i eftersmaken. Gärna till kycklingrätter.

Omnipollo Leon

2011 Chimay blå

1651, 28.90 kr
9.0 %, 330 ml

Rejält smakrik ale med viss sötma, inslag av torkade fikon, sötmogna hallon och mörk choklad följs upp av knäckig eftersmak i god balans. Matchar robusta kötträtter med mycket smak.

2011 Chimay blå

Duvel

1654, 25.50 kr
8.5%, 330 ml

Mums till musslor och pommes frites eller att sippa på till lagrad hårdost. Duvel är grumlig av sin jästfällning och bjuder härligt fruktstinn karaktär med toner av örter, citrus och bivax. Balanserad beska ger läckert helhetsintryck.

Duvel

Leffe Blonde

1659, 19.60 kr
6.6 %, 330 ml

Väletablerad ale i publik och god tappning. Karaktären är inbjudande fruktig med betoning på aprikos, persika, citrusfrukt, honung och återhållen beska. Drick ur stor kupa till rätter av kyckling eller ljust kött.

Leffe Blonde

Timmermans Kriek

1666, 16.90 kr
4.5%, 250 ml

Öl till chokladpraliner? Javisst, möjlighet till god kombo finns om denna lambikvariant smaksatt med körsbär hälls i glaset. Minst sagt annorlunda och uppfriskande öl med viss sötma. Funkar även som aperitif eller till hårdost serverad med bärkompott.

Cuvée des Jacobins Brouwerij Bockor

11815, 29.80 kr
5.5 %, 330 ml

Antalet flaskor är på upphällningen i butikerna men än finns chansen att lägga vantarna på denna udda öl. Den går under familjen ale som här är fylld med toner av röda vinbär, körsbär, röda äpplen och lime. En sötknäckig ton dröjer sig kvar i eftersmaken. Funkar som aperitif.

Cuvée des Jacobins Brouwerij Bockor
Annons