Hem / Inspiration / Dryck / Öl / Ale – en matvänlig ölfavorit

Ale – en matvänlig ölfavorit

Publicerad den

Ale är ölstilen som slagit igenom med dunder och brak senaste åren. Ale gillas hit och dit, till det mesta. Med rätta kan vi tycka, för allt som oftast passar den utmärkt till både rustik husmanskost och lite mer finlir på krogen. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Men ale är ju mer än bara ale, själva ordet ale är ett samlingsnamn för olika sorters överjästa ölsorter. Med andra ord finns en uppsjö av olika färger, dofter, smaker och styrkor att välja bland. Får det lov att vara en brown ale, en red ale, en black ale, en pale ale, en india pale ale eller varför inte en dubbel india pale ale? Ja, valen är många. Här kommer ölen som vi uppskattar allra mest just nu.

Le Freak Ale, Green Flash Brewing Co, USA
11078, 9.2%
44.90 kr, 355 ml

Aprilnyhet från San Diego sitter som en smäck i vårsolen. Vi dricker den gärna till fet husmanskost eller klassisk schnitzel. Här bjuds mängder av god frukt och markerad beska.

Le Freak Ale

The Sinner Seriers Gluttony, Amager Bryghus, Danmark
11081, 9.4%
53.50 kr 500 ml

Goda droppar från ett litet microbryggeri i danska Amager, innovativa själar gör oflitrerad och opastöriserad öl. Karaktären är humlearomatisk, fruktigt tilltalande med viss sötma och framförallt tuff beska som kräver rejäl mat. Nyhet i april.

The Sinner Seriers Gluttony

Thornbridge Raven Black IPA, Thornbridge Brewery, Storbritannien
11082, 6.6%
39.90 kr, 500 ml

Den mörkbruna färgen följs upp av mäktig doft och smak i stil med söt choklad, rostat kaffe och plommon där tydlig beska genomsyrar helheten. Mustiga, köttiga smaker gör sig bra till denna black ale bryggd av ambitiöst microbryggeri i Derbyshire. Nyhet i april.

Thornbridge Raven Black IPA

2012 Stone Double Bastard Ale, The Stone Brewing Co, USA
11662, 11.2%
89.60 kr, 650 ml

Ett fåtal flaskor finns kvar av denna specialare, om inte annat kan du hålla utkik efter öl från detta San Diego-baserade bryggeri. En hel del skoj finns att hämta med jämna mellanrum. Den höga alkoholhalten är väl dold av karamelliga toner i malt, aprikos, honung, apelsin och smörkola.

Södra Pale Ale, Södra Maltfabriken, Sverige
89794, 5%
19.90 kr, 330 ml

Riktigt god öl som passar till mycket. Fruktig i stilen med tydliga toner av citrus, humle och genomgående beska. Gjord av två ambitiösa killar i sitt privatägda microbryggeri. Enkel att beställa, även flaskvis går bra.

Ålö Ale, Nynäshamns Ångbryggeri, Sverige
72255, 5.6%
29.30 kr, 500 ml

En öl vi gärna dricker till husmanskost där ljust kött har huvudrollen. Relativt lättsam med toner av apelsincitruskarameller, humle, honung och markerad beska. Opastöriserad.

Ålö Ale

Sitting Bulldog IPA, Gotlands Bryggeri, Sverige
89205, 6.4%
20.90 kr, 330 ml

Rejäl och riklig i hårt humlad tappning som mjukas upp av honungskryddad frukt i doft och smak. Här tar vi gärna sällskap av fet, smakrik husmanskost. Johan Spendrup gör ett gott jobb i hjärtat av Visby, gå in på Systembolaget och beställ.

Sitting bulldog IPA

Herslev Ekologiska IPA, Herslev Bryghus, Danmark
89363, 6%
49.50 kr, 500 ml

Mumsfilibaba. Smakrik, sammansatt öl med inbjudande toner av sommarblommor, honung och gul frukt. Tydlig beska i god balans. Toppen till smakrik husmanskost. Måste beställas.

Herslev Ekologiska IPA

Sierra Nevada Pale Ale, Sierra Nevada Brewing, USA
1525, 5.6%
23.90 kr, 355 ml

Lättgillad pale ale med toner av gul frukt, honung och bröd i doft och smak. Har bryggts i Sierra Nevada sedan drygt trettio år tillbaka. Köp gärna hem till fredagsmyset.

Sierra Nevada Pale Ale
Annons