Hem / Inspiration / Dryck / Öl / 6 köptips på ölhyllan

6 köptips på ölhyllan

Publicerad den

Kanhända att det passar hushållskassan bättre att ses hemma hos varandra på middag istället för att lägga pengarna på krogen i januari månad. Kassan är ofta skral hos många av oss så här års, men vi vill ju fortfarande umgås och ha trevligt! Vi slår ett slag för god öl och mat, handla och laga tillsammans, det blir så mycket roligare då. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Veteöl

Paulaner Hefe-Weissbier

Tyskland, 1557
20.40 kr, 5.5 %, 500 ml

Veteöl är som bekant snäll i beskan och bjuder en friskare känsla än många andra ölsorter. Här bjuds toner av aprikos, citrusfrukter och malt om vartannat. Toppen till en fisk- och skaldjursgryta fylld med lax, torsk och räkor eller något så enkelt som en härlig räkmacka.

Paulaner Hefe-Weissbier

Ljus lager

Baron Trenck

Tjeckien, 11455
20.40 kr, 6 %, 500 ml

En favorit från producenten Starobrno. Lätt rostade toner ger en lite fylligare stil av lager med god balans och måttlig beska vilket ger en lättdrucken helhet. Gör en klassiker; panerad fläskschnitzel serverad med råstekt potatis, gröna ärtor, tartarsås och en Baron Trenck så är kvällen på topp.

Baron Trenck

Mörk lager

Samuel Adams Winter Lager

USA, 11363
17.70 kr, 5.5 %, 330 ml

Mycket inbjudande mörk lageröl som lätt slinker ner i strupen, Boston Beer Company heter producenten som här bjuder på fyllig fruktighet med lätt brända, söta toner i god balans. Garanterat lättgillad till en köttgryta av högrev som fått puttra länge på spisen.

Ale

Sigtuna Organic Ale

Sverige, 1547
15.20 kr, 4.5 %, 330 ml

Välgjord ekologisk ale från Sigtuna Bryggeri sitter fint till grillad kyckling med bulgur, rostade grönsaker, fetaost, aioli och vitlöksbröd. Ölen bjuder läskande citrusfrukt, aprikos, malt och lite apelsin med väl avvägd beska i avslutningen.

IPA

Lagunitas Maximus IPA

USA, 11911
24.40 kr, 8.2 %, 355 ml

Ooops, här kliver alkoholen upp några snäpp, men faktum är att det inte stör. Balansen finns där! Maximus är fruktig, maltig och rejäl med toner av sirapslimpa och aprikos i smak där beskan är markerad men inte för dominerande. Toppen till krispigt stekt fläsksida, bratwurst, surkål, mörk sky och rostad potatis.

Lagunitas Maximus IPA

Stout

St Peter’s Cream Stout

Storbritannien, 1671
30.40 kr, 6.5 %, 500 ml

Den svartbruna färgen följs av choklad, rågbröd och kaffe i doften. Smaken är fyllig, balanserad och riktigt god med krämig, kolalik, lång, nyansrik, bittersöt känsla. Gärna till viltkött med kryddig rödvinssås, mängder av svamp och krämig potatisgratäng.

St Peter’s Cream Stout
Annons