Hem / Inspiration / Dryck / Kaffe / Portugals mustiga röda

Portugals mustiga röda

Publicerad den

Portugal är ett land med många unika, lokala druvsorter. Det finns hundratals inhemska druvsorter vilket såklart skapar ett mervärde för vinerna och gör dem intressanta. Efter att landet gick med i EU 1986 fanns plötsligt EU-bidragen till hjälp att investera välbehövliga pengar i både vinfält och produktionsanläggningar. Idag hittar vi många goda viner, framförallt röda, som matchar höstens vilträtter på ett utmärkt sätt. Låt dig väl smaka från Portugals olika distrikt. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

2012 Ramos Reserva

Alentejo, 6139
69 kr, 750 ml

Snällt, inställsamt och i balans, ett lättgillat vin som bjuder på mulligt av mörka bär och plommon. Därtill märks toner av mossa och vanilj. Vi dricker det till kyckling, addera gräddig sås och rotfrukter och kombinationen blir extra lyckad. Gjort av druvorna trincadeira, aragonez och syrah. Finns även på box.

2012 Ramos Reserva

2011 Meandro

Douro, 2558
139 kr, 750 ml


Högsta betyg för tilltagen koncentration och tuff attityd, ett vin som lirar med det mesta i viltväg, gärna med mustiga tillbehör. Generösa toner av mörka bär och torkade frukter samsas med tydlig strävhet och rejält med rostat från faten. Gjort mestadels av touriga nacional, touriga franca och tinta roriz med tillägg av sousão, tinta barroca och tinto cão.

2011 Meandro

2011 Crasto Superior

Douro, 2575
139 kr, 750 ml

Full pott i betyg, vi älskar den fylliga stilen av plommon, mörka bär, tobak och tydlig bitterhet. Fortfarande ungt och friskt men i bra balans. Bunkra upp ett gäng flaskor därhemma. Touriga nacional, touriga franca, tinta roriz och sousào är druvorna i vinet, inhemskt så det står härliga till!

2011 Crasto Superior

2011 Vila Santa Reserva

Alentejano, 12507
99 kr, 750 ml

En av Portugals mest framstående vinmakare, João Portugal Ramos gör ett bra jobb med druvorna trincadeira, aragones, alicante bouschet, touriga nacional och cabernet sauvignon. En salig blandning som blir till mycket gott, smakrikt vin. Gärna till rejäla vilträtter.

2011 Vila Santa Reserva

2011 Periquita Reserva

Península de Setúbal, 2560
79 kr, 750 ml

Bra vin till billig penning. Här är det druvorna castelão, touriga naçional och touriga francesa som ger mustig karaktär av vaniljkryddade mörka bär, plommon, fikon ihop med söt tobak och ekfat. Prova till viltstek med gräddsås, potatis och vinbärgelé.

2011 Periquita Reserva

2009 Casa de Santar Reserva

Dão, 2519
139 kr, 750 ml

Sammansatt rött med generös bärighet, tydliga inslag av björnbär och svarta vinbär samsas med plommon, örter, söt lakrits och viss strävhet. Druvorna touriga nacional, alfrocheiro och tinta roriz tar gärna sällskap av viltkött, skysås, rostade rotfrukter och potatis.

2009 Casa de Santar Reserva

2012 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon

Tejo, 2568
55 kr, 750 ml

Helt klart ett av de bästa köpen i budgetklassen. Fokus ligger på blåbär, björnbär, plommon, örter och vinbär i karaktären. Riktigt gott och vinöst gjort av touriga nacional och cabernet sauvignon från Tejo-distriktet beläget strax nordöst om Lissabon.

2012 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon
Annons