Hem / Inspiration / Dryck / Kaffe / Kaffe av högsta kvalitet – från Nespresso

Kaffe av högsta kvalitet – från Nespresso

Publicerad den

Alla vet vi hur fantastiskt gott en kopp nybryggt kaffe kan smaka och dofta. Vad du kanske inte vet är att det till stor del är kvaliteten på kaffebönorna som avgör hur smaken i koppen upplevs. Nespresso lämnar ingenting åt slumpen när de producerar sina olika kaffesorter. De arbetar enligt en noga utvald process, där alla moment kontrolleras mycket noggrant, allt för att du ska få det allra bästa resultatet, kopp efter kopp.

Annons

Att avsmaka kaffe

Det är mycket att tänka på när du ska avsmaka kaffe som ett proffs. Nespresso lär dig grunderna.

1. Bedöm kaffet med ögonen

Kaffe från Nespresso kännetecknas av det fylliga och generösa hasselnötsbruna skummet, den så kallade “creman”. Creman bidrar till att frigöra aromerna ovanför koppen precis efter bryggning, och när creman sedan stabiliserats, fungerar den likt ett lock som skyddar kaffets fylliga aromer.

2. Känn doften från aromerna

Ta god tid på dig och känn hur aromerna stiger upp från kaffet. Först känner du de lättare blommiga och fruktiga tonerna.  Rör sedan om med skeden för att frigöra de tyngre, rostade, träliknande och kryddiga tonerna.

känn doften från aromerna

3. Smaka på kaffet

Ta nu en stor munfull kaffe så att vätskan fördelas i hela munnen och översköljer smaklökarna.  Sötma uppfattas främst på tungspetsen, surhet på sidorna och beska längst bak i munnen.

Kaffets smak är beroende av en rad olika faktorer: vilken sorts bönor det innehåller och bönornas ursprung, tekniken som används när bönorna torkas, samt processen för rostning och malning.

smaka på kaffet

Kaffe med alternativ mjölk

Alternativ till den vanliga mjölken i kaffet är en trend som har kommit för att stanna. Med ökat hälsofokus, fler som upplever mjölkintolerans och med ett allt bredare utbud av alternativa mjölkdrycker vill Nespresso inspirera och utbilda i hur man gör kaffe med nya mjölkvarianter som bas.

Tillsammans med Matte Carlson, en av Sveriges främsta baristor, har Nespresso tagit fram kafferecept gjorda på alternativa mjölkdrycker – kombinerade med de bäst passande kaffesorterna i sitt breda sortiment. Recepten passar för sommarens varma dagar, till vardagsfrukosten eller som ett njutbart avslut på träningen.

historien bakom ett riktigt gott kaffe

Historien bakom ett riktigt gott kaffe

Visste du att bara 10% av världens totala kaffeproduktion håller så hög kvalitet att det klassas som gourmetkaffe? Nespresso går till och med längre än så, och godkänner endast 1-2%. Men en riktigt god kopp kaffe garanteras inte bara av valet av de bästa bönorna. Hela bönans väg till din kaffekopp är full av olika faktorer som påverkar slutprodukten.

Nespresso har förstått betydelsen av detta och lägger därför lika stor vikt vid att rätt bönor plockas, som att kaffet bryggs under exakt rätt förhållanden. Lär dig mer om kaffe i allmänhet och kaffe från Nespresso i synnerhet för att få ut ännu mer av din nästa kopp:

1. Bara de bästa bönorna

Kaffe från Nespresso består till 95% av Arabica – den något ömtåligare men mer nyansrika kaffebönan.  För att öka fylligheten, används även den intensivare Robusta i vissa kaffeblandningar.

bönor

2. Ett genuint hantverk

Största delen av kaffet från Nespresso skördas för hand och i omgångar beroende på mognadsgrad. Bönorna tvättas sedan, och får jäsa och torka i solen. Ett hantverk som säkerställer högsta kvalitet.

3. Rostningen – konst och vetenskap

Rostningens tid och värme (4-15 min i över 200°C) beräknas vetenskapligt och ställs in av kaffeexperter hos Nespresso utefter önskat resultat.

4. Malningen – precision och anpassning

Vattnet rinner ner långsammare genom kaffet ju mer finmalet det är, vilket skapar mer smak av fyllighet och beska. Tack vare ett lasermätningssystem kan Nespresso fastställa finhetsgraden för varje malning och på så sätt göra varje kaffesort unik i malningsgrad.

5. Skydda för att bevara aromer

När malet kaffe kommer i kontakt med luft kan det förlora upp till 28% av sin smak på bara två dagar. Därför använder Nespresso helt tätförslutande kapslar.

6. Trycket framhäver smaken

Förutom kaffet, är vattnet, trycket, temperaturen och genomrinningstiden avgörande för slutresultatet. Alla Nespresso-maskiner är därför noggrannt anpassade för att i kombination med de särskilt framtagna kapslarna ge dig en perfekt kopp kaffe, gång efter gång.

böna

-I hela världen produceras det ungefär 145 miljoner säckar kaffebönor om året.

-40% av världens kaffe produceras i Colombia och Brasilien.

-Samma typ av kaffeböna kan ha olika namn beroende på dess urpsrung, exmpelvis Java och Mocha.

-Kaffets historia uppstod i Etiopien, i regionen Kaffa.

-Koffein är egentligen en kristall, och pirret du kan känna efter att ha druckit kaffe beror på smältprocessen av de små koffeinkristallerna.

– Kaffe är ett rött bär innan det plockas, tvättas och torkas.

-Kaffe är en av världshandelns mest värdefulla produkter, ofta näst efter olja.

-Världens dyraste kaffe framställs från bönor som ett indonesiskt kattdjur ätit och som sedan kommer ut med avföringen.

-En vanlig kopp kaffe innehåller mer än 900 aromer, att jämföras med ett glas vin som ”bara” innehåller 500 aromer.

-USA är med 22 miljoner säckar kaffe, världens mest kaffekonsumerande land.

Recept med alternativ mjölk & mumsiga kafferecept:

Upptäck Nepressos hela kaffesortiment

Våga testa något nytt! Läs mer om alla 23 kaffesmaker i Nespressos spännande kaffesortiment.

Så blir ditt Nespressokaffe till

Hur mycket kan du om kaffe? Lär dig ännu mer om kaffebönan och hela dess väg till din kaffekopp.

Nespresso – smart för både dig och miljön

Nespressos kaffekapslar är inte bara enkla att återvinna, de kan dessutom återvinnas i all oändlighet!

Köp kaffekapslar till din Nespressomaskin här

Hitta din närmaste Nespresso Boutique eller klicka hem det du behöver direkt till dörren.

Annons