Hem / Inspiration / Dryck / Drinkar / Nu är jag tillräckligt gammal för att ha kul

Nu är jag tillräckligt gammal för att ha kul

Publicerad den

Efter att ha gjort karriär som sportreporter, curlingspelare och föreläsare tycker Katarina Hultling att hon är tillräckligt gammal för att ha kul. Därför har hon nyligen utbildat sig till bartender. Text: Petra Månström Foto: Jurek Holzer, SvD

Annons

Iklädd välpressade, svarta byxor, vit skjorta och svart väst står Katarina Hultling i baren på Gondolen och blandar drinkar som om hon inte gjort annat. Färgglada aptitretare landar på bardisken i en rasande fart samtidigt som hon konverserar vant med gästerna och skämtar med barchefen Jakob Kroner.

Men vad är det här? Katarina Hultling ska väl sitta i tv-rutan och leverera sportnyheter? Men faktum är att det forna Sportspegeln-ankaret sedan oktober 2006 är utbildad bartender. Steget från tv till bardisken tycker hon inte är särskilt konstigt.

– Jag har alltid gillat att ge service och har även jobbat som växeltelefonist och servitris. Karriär har jag redan gjort och nu kände att jag ville prova på något helt nytt, så det fick bli bartender.

Katarina var överlägset äldst i klassen på den månadslånga bartenderutbildningen, men blev väl mottagen från första dagen.

– De var jätteschyssta och jag kände mig nästan lite som en morsa. Det var fantastiskt att möta så många positiva ungdomar, med massor av ambitioner utan oro för arbetsbrist.

Hon stortrivdes på utbildningen, som var tuff men mycket lärorik. Dessutom vann hon ett pris för bästa egenkomponerade drink – en variant på Springtime bestående av kiwijuice, calvados, apple sourz, en skvätt mandelsirap och limemix. Sin praktik gjorde hon under en intensiv vecka på Gondolen, något som fick många av gästerna att höja på ögonbrynen.

– Flera trodde att de var med i dolda kameran när de såg mig där.

Katarina betonar att bartenderjobbet handlar mer om ett välutvecklat ordningssinne, snabbhet och kunskap om barhållning än att bara stå och blanda drinkar.

– Var sak på sin plats och gör rent efter dig direkt. Man måste älska disktrasor, helt enkelt, säger hon och skrattar.

Att snabbt kunna bilda sig en uppfattning om läget och anpassa sig efter trycket i baren är också viktigt för en bartender. Vill man som kund få bästa möjliga service en lördagskväll är det också bra att veta vad man vill beställa.

– Den som säger ”sväng ihop något bra” en lördagskväll står inte särskilt högt i kurs. Då är det bättre att beställa en öl eller ett glas champagne medan man funderar.

Katarina har inga planer just nu att börja jobba som bartender på heltid, utan ser det mest som ett spännande komplement till sina övriga uppdrag. Förutom tv-jobbet är hon också en populär föreläsare, duktig moderator och före detta EM-mästarinna i curling. Men ett och annat inhopp i baren kan hon mycket väl tänka sig, gärna på en klassisk cocktailbar i stil med Gondolen. Med ett tonårsbarn i familjen blir det inte många privata barbesök för Katarinas del, men när det väl blir av väljer hon gärna en champagnedrink.

Katarina tipsar: Tre oumbärliga saker för hemmabar-tendern;

1. Färdig sockerlag. Du gör den på 1 del strösocker och 2 delar vatten och den håller länge i kylskåpet.

2. Citroner – en rejäl hög.

3. Några flaskor soda- eller mineralvatten i skafferiet.

Litteraturtips: Eriks Gondolen minimat & drinkar av bland andra Gondolens barchef Jakob Kroner (B. Wahlströms)

Annons