Hem / Inspiration / Dryck / Drinkar / Man tager vad man haver

Man tager vad man haver

Publicerad den

Med få ingredienser kan man enkelt blanda drinkar med wow-faktor. Bartendern Marcus Nilsson-Thorsen lär dig göra coctails av flaskorna som finns hemma i kyl och skafferi. Text: Petra Månström Foto: Katja Kristoferson

Annons

I takt med att vi börjar intressera oss allt mer för vin blir vi också mer sugna på att bjuda våra gäster på lite mer avancerade drinkar när det är fest. Det säger Marcus Nilsson-Thorsen, som har mångårig erfarenhet av bartenderyrket och är grundare av företaget Barproffs.

Och vem vill inte kunna blanda en drink som både är god och dessutom ser proffsig ut? Det behöver faktiskt inte vara så svårt. Med några enkla knep och förbluffande få ingredienser ur ditt eget skafferi kan du trolla fram de mest avancerade drinkar.

Att ta steget och börja hitta på egna drinkkombinationer kan tyckas stort, men Marcus ger några enkla tips.

– En bra tumregel är att spritsorter från ett område fungerar bra ihop med råvaror från samma område. Om vi som exempel tar europeiska spritsorter som skotsk whisky, gin och konjak så skulle man till exempel kunna kombinera dem med hjortron, blåbär respektive hallon.

De mer exotiska spritsorterna tequila och rom skulle Marcus hellre kombinera med råvaror som melon, banan och guanabana.

– Har man det här tankesättet är det svårt att misslyckas. Och kom alltid ihåg att det viktigaste är en bra balans mellan sötma, syrlighet och beska.

Kyla förhöjer smaken på drinken och därför kan man inte nog betona vikten av att ha rikligt med is, säger Marcus.

– Det går alltid åt mer is än man tror och har man för lite is i drinken smälter den fort, drinken späds ut och smaken försämras. Att få tag på större mängder is är inget problem idag, det finns många företag som är specialiserade på att leverera is och det finns också att köpa på exempelvis Ica.

Marcus rekommenderar också att man förbereder isen i god tid så att panik inte utbryter mitt under festen. Ett annat tips är att koka vattnet innan man fryser det till is, kokningen avlägsnar orenheter och syra och ger alltså klarare och renare is.

Bra saker att ha hemma:

  • Citron- och limejuice, finns att köpa i välsorterade matbutiker.
  • Fruktjuicer, helst inte från koncentrat – fast färskpressade juicer är alltid bäst.
lime

Testa Marcus enkla superdrinkar! 

Annons