Hem / Inspiration / Dryck / Drinkar / Drinkskola
mojito
Foto: Mia Troberg

Drinkskola

Publicerad den

Att blanda drinkar är roligt, och med rätt prylar blir det enkelt! Här är de viktigaste prylarna som varje hemmabartender måste ha. Längst ner i artikeln hittar du recept!

Annons

1. Shaker 

shaker

En shaker används för att blanda ingredienserna till drinken. En på barer ofta förekommande variant är bostonshakern (bilden) som består av en glas- och en metalldel. Bästa shakern för nybörjaren är troligen en tredelad shaker i metall med inbyggd sil. Väljer du att arbeta med en shaker bestående av glasdelar, tänk på att behandla dem varsamt då de ofta lätt kan spricka.

Vill du inte köpa en speciell barshaker går det bra att använda sig av en urdiskad syltburk med tillhörande lock.

2. Muddler/rörsked

muddler/rörsked

En muddler används för att krossa eller mosa drinkingredienserna. Den kan antingen se ut som på bilden – en rörsked med långt skaft som används både till att blanda och att muddla. En muddler kan också se ut som en mortelstöt och vara i exempelvis plast, sten, metall eller trä. Det finns speciella muddlers, men en vanlig mortelstöt går vanligtvis också bra.

3. Strainer/sil 

Används för att sila bort is, fruktrester, kärnor och annat efter att man gjort drinken. På bilden är strainern till vänster och till höger en vanlig tesil, som används när man vill dubbelsila. Det gör man till exempel med överblivna fruktrester.

4. Is 

is

Is i mängd (vanligen mer än du tror) är a och o för att det ska bli några drinkar. En ismaskin ingår ju knappast i ett normalt hushåll, så ett tips är att bunkra upp med mycket is i istärningspåsar som finns att köpa i välsorterade matbutiker. Krossar isen kan du göra genom att svepa in den i en kökshandduk och slå den mot ett hårt underlag, alternativt banka på påsen med en kötthammare eller liknande.

5. Droppkork 

Slipp rinn och kladd med en droppkork, som dessutom gör det möjligt att hälla så där högt och snyggt som i en riktig bar. Satsa på en rejäl droppkork, gärna i rostfritt stål.

Viktigaste spritsorterna i en bar: 

1. Vodka

2. Gin

3. Rom

4. Tequila 

5. Triple Sec (ofärgad likör med citrussmak, kan i vissa fall ersättas med Cointreau)

Viktiga tillbehör: 

1. Is (i mängd)

2. Sockerlag (blanda lika delar socker och vatten i en kastrull, värm försiktigt tills sockret löst sig och låt svalna)

3. Citronjuice (helst färskpressad)

Annons