Auberginegratäng

1 röst 11 ingredienser
Det tar lite tid att laga denna rätt, en regnig söndagseftermiddag kan kanske vara rätta tillfället.

Ingredienser

Köp receptet

Tillagning

  • 1. Skala och skär auberginerna på längden i 1 cm tunna skivor. Strö en nypa salt över varje skiva och lägg skivorna på varandra i ett durkslag, ställ på något tungt (till exempel en gryta med vatten) och låt stå i ca 1 timme så att den beska saften rinner ur auberginerna.
  • 2. Sätt ugnen på 180 grader. Förbered tomatsåsen. Skala och finhacka löken och moroten. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem. Hetta upp 4 msk olivolja i en stekpanna, lägg i vitlöksklyftorna och bryn lätt utan att de tar färg. Tillsätt löken och moroten och låt steka i ca 5 min på svag värme. Häll till sist i tomatkonserverna och salta.
  • 3. Mosa och dela tomaterna med en gaffel och låt koka på svag värme i ca 20 min. Ta bort vitlöksklyftorna och passera tomatsåsen i en råkostkvarn (eller mixer). Koka därefter såsen i ytterligare 5 min.
  • 4. Krama ur vätskan ur aubergineskivorna, släta ut skivorna och vänd dem i lite vetemjöl. Hetta upp friteringsoljan i en stekpanna. Fritera skivorna av äggplanta i omgångar tills de blir lätt gyllenbruna. Lägg dem på hushållspapper så att all överflödig olja rinner av. Det är viktigt att så mycket olja som möjligt sugs upp av hushållspapperet.
  • 5. Skär mozzarellan i tunna skivor. Varva auberginer, mozzarella och tomatsås i en ugnssäker form (ca 25 x 25 cm). Avsluta med att strö över den rivna parmesanosten, några skivor smör och 1 msk olivolja.
  • 6. Gratinera gratängen i 30-40 min tills parmesanosten fått färg och mozzarellan smält. Servera.