Hem / Inspiration / Världens mat / Europa / Kroatien / Kroatien – en mix av det bästa
fylld paprika

Kroatien – en mix av det bästa

Publicerad den

Massor av sol, en lång kustremsa med örik skärgård och inte minst en rik matkultur med stor variation lockar idag massor av besökare till Kroatien. Och trenden är uppåtgående.

Annons

Efter kommunismens kollaps och kalabaliken på Balkan ligger Kroatien mycket bra till för att bli en ny favorit för alla Medelhavsresenärer. Ett raffinerat och spännande kök är nuförtiden en faktor att ta med i beräkningen när det handlar om att locka nya besökare. På den punkten har det kroatiska köket alla förutsättningar att bidra till den positiva utvecklingen.

Kroatisk husmanskost har tack vare sitt centrala läge berikats av flera framstående matkulturer genom historien. Närheten till Ungern, Turkiet och inte minst Italien har satt tydliga spår i det kroatiska köket.

kroatien

Längs den långa kustremsan mot Adriatiska havet äts mycket fisk och skaldjur. Inne i landet har rätterna centraleuropeisk prägel baserade på jordbruksprodukter av högsta kvalitet. Vin och olivolja har producerats och efterfrågats ända sedan antiken. Dessutom lockar specialiteter som den berömda vita tryffeln från Istrien, fårost från ön Pag och lufttorkad skinka, prsut. Glöm inte att krydda med massor av sol och färska kryddörter.

Du som får tillfälle att smaka på det kroatiska köket kommer säkert att känna igen många rätter, men här finns också en del okända guldkorn. Här får du Tastelines genväg till det kroatiska köket. För dig som är nyfiken eller dig som längtar tillbaka.

Annons