vegetarisk matkasse
Artikel

Vegetarisk matkasse

Äntligen är det dags! Vår stjärnkock Mari Bergman har tillsammans med sitt menyteam tagit fram en helt vegetarisk matkasse (lakto-ovo). Här hittar du festliga vardagsrätter och lättlagade middagar med fokus på grönt och skönt!
Text: Julia Olsson

Vi är lite extra glada och stolta över att ha en helt vegetarisk matkasse i matkassefamiljen. Dels eftersom den efterfrågades väldigt länge, men också för att just vegetarisk mat är något vi själva brinner lite extra för. Inte så att vi tycker att alla prompt ska sluta äta kött och bli vegetarianer på heltid, men att i alla fall få in några fler vegetariska mål i veckan är bra för både miljö och hälsa.

Med hjälp av den här kassen hoppas vi att ännu fler kan få upp ögonen för hur enkelt och gott det kan vara. Myten om att vegetarisk mat skulle vara tråkig och ensidig kan slänga sig i väggen. I alla fall när vår stjärnkock Mari Bergman stått vid rodret för att ta fram recepten. Vi träffade Mari för att fråga hur hon ser på saken:

Tre snabba med Mari

Kan du kort beskriva hur en typisk vecka med matkassen ser ut?

Med vår vegetariska kasse får du fyra middagar anpassade för fyra personer, vilket gör den perfekt även för den som kanske bara vill byta ut en del av veckans mål till lite mer grönare rätter.

Recepten är baserade på härliga grönsaker, baljväxter, nötter, sojaprodukter, ost, ägg och mjölk. God mat som lagas från grunden med fräscha råvaror helt enkelt. Vi har mixat barnvänliga favoriter med snabblagade panikrätter och lite tuffare utmaningar i köket.

Är du själv vegetarian?

Idag är jag inte vegetarian men en gång i tiden för en sisådär 15 år sedan testade jag på att vara vegetarian under ett par år. Det var nyttigt och jag lärde mig att laga väldigt mycket vegetarisk mat samtidigt som jag läste på om kost och näring. Det var även under den perioden som jag intresserade mig mer av just näringslära.

Förutom kock, är du ju idag även utbildad näringsterapeut. Vilka hälsofördelar ser du som de viktigaste med vegetarisk mat?

Med en väl sammansatt vegetarisk kost så får du lättare i dig en stor andel frukt, grönsaker, nötter, baljväxter, örter m m och dessa livsmedel ger nyttiga kostfiber, vitaminer, mineraler, antioxidanter, kolesterolsänkande fytosteroler och andra växtämnen som gör gott för kroppen och hälsan.

Och sen är det ju förstås väldigt gott också med vegetarisk mat.

Läs mer om vår vegetariska matkasse och lägg din första beställning här.

Smakprov på recept från matkassen: