Gästkockar, matkasse
Artikel

Mari tar hem stjärnkockarnas mat till dig

Hösten 2013 blev det riktigt stjärnspäckat i Tastelines matkassar. Plura Jonsson, Renée Voltaire och Erik Lallerstedt bjöd på sina favoritrecept och såg till att alla trivdes vid middagsbordet.
Text Jan Ekholm
Foto Johnny Wohlin

Tastelines satsning på kända gästkockar som bjuder på sina favoritrecept har blivit mycket uppskattat bland våra matkassekunder. I höst presenterar vi stolt hela tre matprofiler: Plura Jonsson, Renée Voltaire och Erik Lallerstedt. Vår egen stjärnkock Mari Bergman berättar att det är något av ett dream team hon fått ihop.

– Det är en fantastisk mix av personligheter som alla har sin egen matstil. Min utgångspunkt har varit att det ska kännas kul och varierat vid middagsbordet, säger Mari Bergman och fortsätter:

– Renée Voltaire bjuder på färgsprakande måltider där grönsakerna står i fokus och kött och fisk blir tillbehör. Man tänker baklänges helt enkelt. Erik Lallerstedt, en av våra mest folkkära kockar, lagar riktigt goda och snabba middagar. Givetvis ingår hans egna såser bland ingredienserna. Och Plura Jonsson, även han älskad av folket, bjuder på härlig och lättlagad husmanskost med kärlek och inlevelse, helt utan krusiduller. Det är precis vad våra kunder vill ha.

Tre kockar och tre helt olika middagsupplevelser att se fram emot med andra ord. Så hur skulle matprofilerna själva beskriva sin matlagning?

– Färgglad, kreativ och lycklig. Mycket kärlek! utropar Renée Voltaire.

– Som en vagabond i köket, säger Erik Lallerstedt.

– Jag lagar mat som passar till middagsbjudningar. Jag älskar att ha folk hemma på middag, och med tiden har jag lärt mig av mina misstag. Förr gjorde jag avancerade sjurättersmenyer. Idag fokuserar jag på att det ska vara enkelt och gott, sammanfattar Plura Jonsson.

mari bergman

Mathems matkasse gör middagen till dagens höjdpunkt

Vill du också testa Mathems matkasse, fylld med inspirerande ingredienser och recept av Mari och våra gästkockar? Det är enkelt! Välj mellan vår familje- eller vegetariska matkasse. Samtliga fyra middagar räcker till 4 personer, och du kan förstås komplettera med annat du behöver under veckan, som frukost, frukt och hygienartiklar. Allt under loppet av några minuter!

Beställ matkasse på http://www.mathem.se/matkassar 

Renée Voltaire, vecka 34 – 38

För matkreatören Renée Voltaire är det viktigt att mat och hälsa hänger ihop på ett gott och nyttigt sätt. Hon brinner för ekologisk och vegetarisk mat och är även en stark förespråkare för raw food. Hon har gett ut ett flertal kokböcker och driver företaget Renée Voltaire som blivit känt för sitt stora och varierade utbud av hälsosamma matprodukter – från fiberlakrits och müsli till kokosolja och buljong.

Till Mathems matkasse bjuder Renée på recept där grönsakerna står i fokus och kött och fisk blir tillbehör. Ett slags tvärtom-tänk helt enkelt.

”Jag älskar att laga grönsaker. Det är roligt, går hyfsat snabbt och är inte för bökigt. Den som vill kan sedan lägga till kyckling eller fisk.”

Erik Lallerstedt, vecka 40 – 44

Den legendariske kocken och krögaren Erik Lallerstedt förnyade den svenska krogmaten när han år 1979 öppnade Restaurang Eriks vid Strandvägskajen i Stockholm. Kort därpå belönades krogen, som en av de allra första i landet, med en Guide Michelinstjärna. Sedan dess har Erik Lallerstedt bland annat drivit Eriks i Gamla Stan, Eriks Bakficka och Gondolen ovanför Slussen. Han ligger också bakom en serie framgångsrika såser.

I Mathems matkasse får vi ta del av Eriks goda och snabblagade rätter, ofta med hans egna såser som ingrediens.

”Såsen är min bästa vän, den kan rädda nästan allt.”

Plura Jonsson

Plura Jonsson, vecka 46 – 50

I över 40 år har han varit sångare och låtskrivare i gruppen Eldkvarn. Men det är först på senare år Plura Jonsson blivit folkkär – inte minst som matprofil. Det började med bloggen Svart blogg som sedermera ledde till tv-succén ”Mauros & Pluras kök”. Efter tre säsonger av ”Pluras kök” och lika många kokböcker är Plura idag större än någonsin.

Med Plura i Mathems matkasse blir det god och lättlagad husmanskost utan krusiduller.

”Jag lagar enkelt, gott och efter årstid. Kålpudding och sjömansbiff är min typ av rätter.”