per morberg
Artikel

Gästkock – Per Morberg!

När Per Morberg tog plats som ny gästkock i vår Familjekasse var vi otroligt glada! Vi tog ett matigt snack med honom om kinkiga barn, stressmat och blodpudding.

Mari bergman, matkasse liten

”Äntligen! Ja så kändes det, för Per Morberg har länge varit en riktig drömgästkock för mig. Per Morberg är ju en vurmare för husmanskost, och hans rätter i matkassen är inga undantag. Oxrullader, plommonspäckad fläskkarré, falukorv i ugn… Det blir riktiga höjdarveckor med Per som gästkock vill jag lova!” /Mari

Beställ våra matkassar här

Per, vad lagar du när det är panikbrådis med maten?

– Blodpudding med lite stekt svenskt fläsk och stekt äppelskiva. Rårörda lingon och ett glas kall mjölk.

Gör du någon skillnad på vardagsmat och helgmat?

– Inte så mycket. Vi äter gärna förrätt och dessert till fint och bara en huvudrätt till vardags. Maten ska vara lika bra jämt.

Din älsklingsrätt?

– Nyfångad smörstekt gös med kantareller och färskpotatis. En dillvippa och an halv citron.

Vad lagar du när hela familjen är samlad?

– Pasta. Att laga till många och när alla vill ha olika saker gör jag gärna en pasta med Karl Johansvamp och parmesan. Det passar både vegetarianer och köttätare och det är lätt att laga till mycket på en gång så att det räcker till alla.

Har du något tips till småbarnsfamiljer som har kinkiga barn?

– Strunta i att tvinga dem och ge dem inte mackor eller godis eller tomma kalorier. Mina ungar åt till slut. De svälter inte frivilligt ihjäl! Gillar de inte maten så är det ok. Men de ska smaka! Ungar är smartare än vi tror. Ibland blir det maktkamp. Var vuxen – det var inte jag alla gånger.

Vad hade ungarna för favoriträtt när de var små?

– De gillade samma mat som vi för de fick samma mat. Vi lagade aldrig specialmat till dem. Pannkakor var allas favorit och fiskpinnar som jag gjorde själv med hemgjord remouladesås eller skarpsås.

Vad har du alltid i kylen eller hemma?

– Tamarisoja och salt och peppar.

Vad vill du bli bjuden på för mat när du går bort?

– God mat. Spelar ingen roll vad det är bara det är bra råvaror och väl tillagat. Jag älskar kåldolmar, stekt fläsk med lök, härligt glaserade spjäll med coleslaw m.m.

Hur gör du för att hålla dig i trim?

– Jag går i skogen 1 timme minst varje dag. Röjer pass och har svårt att vara still.

Vem är din förebild när det gäller matlagning?

– Marco Pierre White och Keith Floyd

Hur får du inspiration?

– Genom att se bra film och att äta god mat. Ha det trevligt under måltiderna och njuta. Min inspiration får jag av enkla naturliga aktiviteter. Att ta båten till en kobbe och tända en eld och sedan skapa en rätt med de förutsättningar som finns där och då. Grilla en fisk i sitt skinn med salt och kanske göra en sallad på maskrosblad och citron med lite medtagna grönsaker. Inspiration kan man få av vad som helst om man är mottaglig för sig själv och för det som händer.

Exempel på Pers mat i Matkassen: