sallad nicoise med grillad laxFoto & styling: Sanna Livijn Wexell
Artikel

Så får du plattare mage

Sätter sig fettet på magen i första hand när du går upp i vikt? Här får du fakta och tips på hur du får bukt med bukfetman.
Text: Mia Troberg, Tasteline

Bukfett är farligt, det är medicinskt bevisat. Så vi börjar med de dåliga nyheterna. När fettet sätter sig på magen nära våra organ ger det många farliga konsekvenser.

Fettet i buken är mer aktivt och går in i våra kärl och och påverkar blodfetter och levern på ett negativt sätt. Bukfetma ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, demens och diabetes typ 2.

Sen till de goda nyheterna, du kan göra mycket för att förhindra bukfetma.

Så kan du undvika att bli bukfet eller minska på magfettet:

  • Motion tre gånger i veckan under hela livet har en starkt förebyggande effekt och minskar bukfettet effektivt.
  • Satsa på mat med lågt GI. Bukfettet försämrar förmågan att bryta ner socker på ett bra sätt eftersom insulinproduktionen är störd. Mat med lågt GI håller dig mätt länge vilket gör att du äter mindre.
  • Kvinnor kan enligt en 14 år lång studie få ett lägre BMI om de har ett högt intag av flavonoider. Dessa finns i frukt och grönt, mörk choklad och grönt te bland annat.
  • Ät inte kolhydrater sent på kvällen. Högt blodsocker under natten ökar fettinlagringen.
  • Minska drastiskt på alkohol. Alkohol har en tendens att sätta sig på magen. Att man brukar prata om ölmage är den urdåliga kombinationen av ölens höga kolhydratinnehåll plus alkohol.
  • Strunta i vågen! Om du börjat träna kan du du gå upp i vikt av alla nya fina muskler medan magen förhoppningsvis krymper och fettprocenten går ner. Ta fram måttbandet och mät din midja regelbundet.
  • Se till att sova 7-8 timmar per natt. Sömnbrist gör dig hungrig och påverkar hormoner på ett negativt sätt.
  • Stressa inte! Hitta lösningar till det som gör dig stressad. Stress gör dig hungrig och försämrar dina chanser att gå ner i vikt. ?

Har jag rätt mått?

Även om du inte går ner i vikt trots att du börjar äta nyttigare och tränar brukar det märkas på midjemåttet. En vägledning är att midjemåttet inte bör överstiga 80 centimeter för kvinnor och 94 centimeter för män. Man talar numera också om bukhöjden. Dvs maghöjden hos en liggande person. Forskarna har kommit fram till att kvinnors magar bör vara lägre än 20 centimeter och männens maghöjd bör ligga under 22 centimeter.

Recept