Foto: Nurlan Emir
Artikel

Viner som passar till asiatiskt

Vi åker gärna till varmare breddgrader och äter god mat, men lyckligtvis förgyller asiatisk mat vår tillvaro i Sverige allt som oftast numera. Både hemma och på restaurang njuter vi av denna mångfald av smaker. Asiatisk mat innefattar ju allt från eleganta smaker i Japan till mer kryddstarka och smakrika i Thailand och Indien. Det handlar om färsk chili, ingefära, citrongräs, koriander, soja, fisksås, kokosmjölk, sweet chili-såser och chutneys av olika slag. Tillkommer gör förstås även mängder av grönsaker, nudlar eller ris och ”huvudråvaran” som kyckling, skaldjur, griskött, nötkött eller vad det nu må vara.
Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Sötma och heta kryddningar ställer till besvär vad gäller vinvalet. Röda, unga, sträva viner är till exempel ett omöjligt alternativ. Sötman i maten förstärker strävheten och syran i vinet och kombinationen blir allt annat än god. Ett mjukt, fruktigt rött vin med viss druvsötma kan i vissa fall funka till asiatisk mat som då gärna får ha mörkt kött som utgångspunkt, även om vi kanske föredrar en god öl.

De godaste kombinationerna ger istället vita, fruktiga och smakrika viner med druvsötma, gärna gjorda av druvor som gewürztraminer, riesling eller pinot gris. Vi söker oss gärna till Alsace i Frankrike, till Moseldalen i Tyskland eller i vissa fall Nya Zeeland, Australien, Chile eller USA. Det finns godbitar lite här och där att plocka av även om förstnämnda är säkra kort.

2012 Dr L Riesling

2018 Dr L Riesling

Tyskland, 7218
89 kr, 750 ml

Här bjuds elegant druvsötma och bra balans. Den komplexa helheten rymmer passionsfrukt, päron och rikligt med tuttifrutti, den friska syran livar upp helheten och en liten spritsighet dröjer sig kvar. Bra alternativ till het kryddning.

2012 Pinot Gris Réserve

2018 Pinot Gris Réserve

Frankrike, 2899
62 kr, 750 ml

Ett tilltalande köp från Alsace. Doften är druvsöt med tydliga toner av konserverad aprikos, nätmelon och lite blommor. Smaken går i samma stil med tropisk fruktighet som kompletteras av viss litchi och kryddor. Gärna till kryddig kyckling med viss sötma.

2013 Saint Clair Riesling

2015 Saint Clair Riesling

Nya Zeeland, 6456
99 kr, 750 ml

Ungdomligt och aptitretande med ren, god fruktighet där lättsam, flörtig druvsötma genomsyrar helheten. Päron, mineral och citrus påminner i första hand, allt med bra balans, koncentration och längd. Mycket användbart, gärna när skaldjur eller grönsaker dominerar.

2012 De Bortoli Gewürztraminer Riesling

2018 De Bortoli Gewürztraminer Riesling

Australien, 6403
79 kr, 750 ml

Insmickrande halvtorr tappning med gul frukt, vaxiga inslag och en hel del honung, melon och blommor. Gärna till kyckling i kryddig curry med grönsaker eller friterat med sötsur sås och ris.

2012 Irony Pinot Noir

2017 Irony Pinot Noir

USA, 6694
150 kr, 750 ml

Lättdrucket, mjukt och intensivt bärigt där toner av ekfat kompletterar. Inslag av hallon, söta jordgubbar, nougat, kryddor och pigg syra ger god helhet. Kan funka bra till japanskt, biff teriyaki, eller liknande rätter.

Recept