Artikel

Bästa snapsen till kräftorna

En kall hutt, kryddad med kummin, körvel, dill och rönnbär – här är experternas 7 starka tips inför kräftkalaset.
Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin 2013-08-22

Äntligen kräfttider med allt vad det innebär. Skaldjuren smakar himmelskt och tillbehören gör sitt till. Västerbottenost, kumminknäcke och goda såser, därtill gott i glasen och i glatt sällskap, skivan blir en helkväll om den planeras ordentligt. Snaps är givet, gärna med samma kryddningar som i maten. Och servera den sval men inte iskall för att framhäva dryckens balanserade kryddning. Vi har valt våra favoriter, god snaps som förgyller kräftskivan.

Läckö Slottsaquavit

Läckö Slottsaquavit
33, 198 kr, 500 ml

Härlig kryddning av kummin och framförallt dill, med andra ord ett utmärkt val till kräftorna kokta i dill. Aningen citron bidrar till snaps med frisk helhet.

OP Anderson Aquavit

OP Anderson Aquavit
42, 259 kr, 700 ml

Smakrik klassiker som bjuder intensivt av kummin, körvel och aningen fat. Den rikliga stilen lirar utmärkt med kryddat kumminknäcke och framförallt västerbottenost. Vår favorit bland snapsar!

Gammal Norrlands

Gammal Norrlands
262, 198 kr, 500 ml

Aningen mildare än OP Anderson men med liknande kryddning. Den eleganta smaken av dill, kummin och anis kantas av söt eftersmak och inslag av sherry.

Hallands Fläder

Hallands Fläder
7, 237 kr, 700 ml

Den fruktiga stilen ger en trevlig smakbrytning mot kräftorna. Snapsen bjuder tydligt av fläder men även kummin och aningen citrus. En snaps som passar alla!

Herrgårds Aquavit

Herrgårds Aquavit
26, 198 kr, 500 ml

Snapsens tydliga dillkaraktär lirar utmärkt med dillspad, dessutom bjuder Herrgårds på inslag av whisky vilket blir till god smakbrytare i måltiden. Smakrik snaps med attityd!

Skåne Akvavit

Skåne Akvavit
84, 237 kr, 700 ml

Trotjänare som alltid funkar, den tilltagna kryddningen av kummin, anis och fänkål lirar alldeles utmärkt till kräftskivans alla godsaker. Säkert kort!

Roslags Brännvin Dill & Rönnbär Svensk Akvavit

Roslags Brännvin Dill & Rönnbär Svensk Akvavit
Sverige, 86943, 290 kr, 500 ml

Lyxigt alternativ från Norrtelje Brenneri, brännvinet är smaksatt med färsk dill och blandad med rönnbärsdestillat. Rekommendationen är att dricka den rumstempererad för bästa smak. Finns i Systembolagets beställningssortiment.