Samarbete

Zeta Tomater – Solsken på burk

Vi på Zeta har ett passionerat förhållande till god mat och i synnerhet till tomaten. Solmogna och söta löper de som en röd tråd genom det italienska köket. Vad vore Ossobuco, Bolognese och en mustig soppa utan sin tomat.

De tomater vi väljer ut har mognat i den italienska solen och skördats när balansen mellan sötma och syra är perfekt.

Det är helt enkelt tomater att älska.

När de färska tomaterna är trista och smaklösa här i Sverige, är det tur att det finns smakrika alternativ. God mat kräver bra råvaror. Det gäller även tomater på burk som är något av fundamentet i italiensk matlagning.

Faktum är att skillnaden mellan olika konserverade tomater kan vara lika stor som den mellan vin eller oliver. Det som till sist avgör om det är njutning eller inte på tallriken, är bland annat hur mycket tomaten fått sola sig. I Apulien, nästan nere i klacken på den italienska stöveln, odlas några av världens bästa tomater.

På vidsträckta fält står tomatplantorna på rad i mustig, mineralrik jord. Här skiner solen både varmt länge vilket gör tomaterna djupt röda, fulla av smak och härligt söta. En rikedom som följer med hela vägen ner i burken och en viktig sak, då inomhusodlade tomater sällan kan glänsa med samma solmogna karaktär.

Recept

Tomater med hög kvalitet och solmogen smak

Smaken av solmogen tomat är alltid ren lycka, men inte alltid så enkel att få ta på. Stora delar av året är konserverade tomater, där råvaran alltid skördas när den är som allra bäst, att föredra i matlagning framför ibland smaklösa, färska, växthusodlade tomater.

Det förutsätter dock att hanteringen varit den rätta. Senast 24 timmar efter skörd ligger all råvara till Zetas konserverade tomater i sin förpackning, oavsett sort.

Allt för att kvalitet och smak ska bevaras på bästa sätt. Kvalitetsskillnaden mellan olika burktomater kan vara lika stor som den mellan vin eller oliver. Dessutom är tomater som fått mycket sol ofta rika på lykopen, en antioxidant som lättare tas upp av kroppen om den hettas upp.

Vi hjälper dig att hitta den rätta

Finkrossade tomater

Utvalda, solmogna sorter av runda tomater som tärnats fint med skalet kvar. Den fina smaken och konsistensen gör dem utmärkta till grytor, gratänger och soppor.

Körsbärstomater

Görs av små, handplockade körsbärstomater med skalet kvar. Extra söta och smakrika och ger en fin touch åt elegantare pastarätter, såser och gratänger.

Plommontomater

Stora, fasta och vackert avlånga tomater som skalas före konservering. Plommontomaterna har fastare kött och en högre smak som gör dem lämpade för såser och grytor som ska koka lite längre.

Se nedan för flera härliga recept.

Recept