Samarbete

Sommarens goda smaksättare

En god olivolja och en smakrik vinäger. Så enkelt är det.
Sallad, grönsaker, bönor, fisk och kött – det mesta blir godare när du smaksätter med en vinägrett eller marinad. Variationen är oändlig, så krydda efter egen smak och hitta din favorit.

Syrlig vinäger väcker smaklökarna

Har maten blivit för salt? Känns den för fet, söt, eller bara smakfattig? Låt smakerna komma till ro med lite syra, gärna i form av vinäger. Men välj noga i hyllan för varje sort har sin personlighet som sävligt mognat fram till fulländad smak.

Syra i mat är lika viktigt som sötma eller sälta. Förutom att den får det att vattnas i munnen, väcks smaklökarna till liv och grundsmakerna balanseras. Det kan även vara ett sätt att minska på saltmängden i maten om man vill det. Mycket syra förhöjer nämligen upplevelsen av sälta när man äter.

Recept

Vilken vinäger passar till vad?

Vitvinsvinäger – en högklassig vinäger och utmärkt bas i all mat där syra behövs. Har en ren, fruktig smak som trivs särskilt bra i dressingar av alla de slag samt inläggningar.

Rödvinsvinäger – fylligare i smaken än vitvinsvinäger och passar fint ihop med rå, röd lök. Färgar inte av sig i matlagningen utan kan med fördel användas även i ljusa såser, som majonnäs.

Rosé balsamvinäger – mjuk syra och tydlig sötma, passar fint till sallad, dressing och efterrätt.

Balsamico – Den perfekta smakkompisen till en bit parmesanost. Det är också en utmärkt glaze som kan penslas direkt ur flaskan på sommarens grillrätter, såväl kött som fisk.

Äppelcidervinäger – doftar av mogna höstäpplen och har en rund syra utan sötma. Är mildare i smaken än vitvins- och rödvinsvinäger. Passar fint i grönsakssoppa eller till fruktinläggningar.

Att välja rätt olivolja - korken visar vägen!

Hur ska man veta vilken olivolja som är bäst, när det finns så många? Nu har vi på Zeta gjort det enkelt för dig att välja. Titta bara efter färgen på våra korkar.

 

Recept

Silver till matlagning

Zeta med silverkork betyder olivolja till köket. Perfekt för matlagning, såser och till dressing! Oljor med mild smak, tillverkade av mogna oliver skördade sent på säsongen. Olivolja tål hög värme så det är perfekt till stekning.

Guld till smaksättning

Guld betyder olivolja till bordet. En mer smakrik olja är gjord på oliver skördade lite tidigare på säsongen oktober/november. Med sin fruktiga och peppriga smak så passar den utmärkt att ringla över varm och kall mat som sallad, pasta, risotto, rostade grönsaker, soppen eller grytan.

Svart till något alldeles extra

Svart betyder olivolja till något alldeles extra. Finaste olivoljan med mer intensivt pepprig karaktär, av oliver skördade tidigt på säsongen. De passar utmärkt som smaksättare när man unnar sig något alldeles extra. På burrata, sparris eller fina charkuterier, men också på pasta, risotto, kött eller fisk. Tips! Ge bort som en  ovanligt god present.

Silver, guld eller svart – så enkelt är det!

Vill du få hjälp att hitta rätt olivolja både utifrån smakstyrka och vad du ska använda den till, läs mer på Zetas olivoljeväljare.