Samarbete

PASTA SOM I ITALIEN

Pasta är något av hjärtat i den italienska matkulturen. Det rika utbudet, från trådsmal spaghetti till bastanta rör och snirkliga snäckor, speglar rikedomen i det italienska köket – ett av världens mest smakrikaste. Numera är pasta även en trogen vän för svenskarna till både vardag och fest.

Pasta är gott, lättlagat och enkelt att variera.

Italiensk pasta tillsammans med olivoljan är den breda basen i den italienska matsjälen. För många har italiensk mat en särskild plats i hjärtat och det är just den oändliga variationen av italiensk pasta man menar med italiensk mat.

Ofta serveras pastan som förrätt eller primi piatti, efter att man ätit antipastin. Vi tycker alla ska få uppleva en riktigt god italiensk pasta.

Buon Appetito!

Recept

Rätt pasta, därmed basta!

En italiensk pasta, bakad på det finaste durumvetet Kronos® med hög proteinhalt, gör pastan härligt al dente, genom hela måltiden vare sig du blandar med en mustig tomatsås eller ringlar en god olivolja över med lite nyriven parmesan. När pastan även är bronsvalsad, får den en sträv, porös yta som suger upp såsen bättre och garanterar en äkta, italiensk smakupplevelse.

Prova en ny pastaform idag!

Pasta finns i många olika former och bidrar till hur rätten smakar. Vissa rätter passar bättre med tunnare pastaformer, medan andra behöver mer tuggmotstånd.

Den långa pastan har sitt ursprung i norra Italien. Med god tillgång till kött, ost och mejeriprodukter var krämig ostsås eller klassisk Bolognese vanligt, vilket passar utmärkt med långa strån som fångar upp lagom mycket sås. I södra Italien var, och är, klimat och jordbruk utmärkt för att odla grönsaker. Till fylliga grönsaksbaserade såser, passar korta pastaformer, som skruvar och rör, allra bäst.

Nuförtiden äter man alla pastasorter över hela Italien, men traditionen är viktig och italienarna värnar om att de klassiska pastarätterna ska lagas med rätt sorts pasta.

Recept

Recept

Ett urval av goda exempel:

Spaghetti, Pappardelle och Fettuccine är några av de långa pastasorterna. Långa pastastrån fångar upp såsen i lagom mängd och ger en större smakupplevelse. Passar bäst till finfördelade såser som inte är för rinniga, som Bolognese, Carbonara eller skaldjurspasta.

Penne, Tortigilioni och Mezze Maniche är några exempel på rörformad kort pasta. En räfflad yta tillsammans med rörformen passar bäst till fylliga såser, pastasallader och såser med större bitar av kött och grönsaker.

Strozzapreti och Fusilli Bucati är formade som skruvar. Formen på pastaskruvarna passar bra till släta såser som till exempel pesto och tomatsås med oliver och parmesan.

En klassisk italiensk tomatsås - perfekt till pasta:

Koka pasta som i Italien – 5 enkla steg

1. Koka upp mycket vatten och salta.

2. Rör om så att pastan inte kokar ihop.

3. Koka pastan 1 minut kortare än vad det på paketet.

4. Vänd ner pastan i den varma såsen, låt bli varmt 1 minut.

5. Servera som i Italien – al dente och med sås och pasta väl blandat.

Ringla din godaste olivolja över pastan och riv parmesan på toppen.