Samarbete

Nya tider för svenska mackor!

Drömmar är till för att uppfyllas. I mer än arton år har Fernando Di Luca, mannen som tog olivoljan till Sverige, arbetat för att få fram en bredbar olivolja i sin renaste form.
BreOliv är ett helt vegetabiliskt fett med fyra ingredienser; olivolja, fett från sheanötter, vatten och salt.

Som passionerad olivoljefantast är Fernando Di Luca ingen stor vän av animaliska fetter på mackan. I arton år har han på alla tänkbara sätt försökt att få fram ett vegetabiliskt fett med så hög andel olivolja som möjligt, och nu är det här. BreOliv innehåller bara fett från två frukter – oliv och shea – samt lite vatten och salt.

Mackan en älskad gäst vid frukostbord, i picknickkorgar, fikarum, och bredvid sopptallriken. Nattmackan förstås. För att inte tala om snittarna: festmackor i ministorlek, med extra fina pålägg.

Och med BreOliv bygger vi en bro mellan två världar – Medelhavskökets nyttiga och smakrika olivolja möter Nordens uppfinningsrika macktradition. När du smakar kommer du att märka att BreOliv har fräscha, gröna vegetariska toner som passar jättebra till allt från frukostmackor till rena champagnetilltugg. BreOliv är även god ensam på en smörgås i sin renaste form, utan andra pålägg. Ett härligt sätt att njuta av gröna nyanser från växtriket.

Bredbar och underbar

BreOliv är något helt nytt. Så hur smakar det egentligen?

Precis som en mild, god jungfruolivolja, är smaken på BreOliv fräsch med en vegetarisk underton av gräs, gröna äpplen och päron. Smaken är härlig som den är – och fantastisk med pålägg! Prova den gärna ihop med gurka, sallad, tomat, avokado och andra grönsaker. Eller ta din bästa ost, en god skinka och bygg vidare med dina favoritkombinationer.

Tack vare sheafettet är BreOliv bredbart direkt från kylen, och smälter precis lagom i munnen.

Recept

Bara fyra ingredienser

Extra jungfruolivolja

Till BreOliv används enbart extra jungfruolivolja som har den finaste smaken och är naturligt rik på enkelomättat fett och E-vitamin. BreOliv består till 72 % av olivolja. Till ett paket behövs olivolja som motsvarar ca 800 g oliver, vilket är nästan en liter färska olivfrukter.

Sheafett

För att BreOliv ska få bredbar konsistens blandas olivolja med sheafett –  en unik produkt som har fast konsistens i rumstemperatur. Det gör att BreOliv får en mjuk och krämig konsistens direkt från kylskåpet utan att härdas. BreOliv består till 18 % av sheafett som till viss del är mättat. Men eftersom BreOliv i huvudsak består av olivolja så domineras den totala fettsammansättningen av olivoljans enkelomättade fett.

Salt

För smakens skull tillsätts lite salt i BreOliv. I ett paket finns 2,4 gram salt, vilket är 1,2 procent av innehållet. För att saltet ska kunna lösas i produkten blandas det ut i vatten.

Vatten

BreOliv består till 8,8 procent vatten. Det är väldigt lite vatten och gör att vattnet kan blandas med fettet utan emulgeringsmedel eller andra tillsatser, vilket annars förekommer.

Recept

Här hittar du flera recept från Zeta som finns här på Tasteline.