Hem / Recept / Staffans Kanelbullar

Staffans Kanelbullar

Betyg: 4.29 av 5
7 röster
4 tim
Medel
Annons

Extra smarriga, hållbara och saftiga kanelbullar. 40 – 60 st beroende på storlek

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

1 port

degen

  • 1 l
    standardmjölk
  • 300 g
    smör
  • 100 g
    jäst, för söta degar, (2 pkt)
  • 4 tsk
    kardemumma, malen, (eller stött)
  • 2 dl
    vit sirap, eller socker
  • 1 msk
    vaniljsocker
  • 2 tsk
    salt
  • 2 kg
    vetemjöl, special
  • 60 st
    muffinsformar, (3 st 24 pack)

Fyllning

  • 1/2 dl
    kanel
  • 1/2 dl
    strösocker
  • 400 g
    smör
  • 150 g
    mandelmassa

Topping

  • 2 st
    ägg
  • 1 dl
    pärlsocker
Annons

Gör så här

  1. 1. Smält smöret och häll i mjölken. Låt blandningen bli 37 grader/fingervarmt.
  2. 2. Låt smöret stå framme för att bli riktigt rumstempererat för fyllningen lite senare.
  3. 3. Smula jästen i en bunke och häll i ett par dl av smör/mjölkblandningen. Se till att jästen löser upp sig helt. Häll på resten av vätskan. Tillsätt kardemumman, sirapen, vaniljsockret samt saltet. Tänk på att jäst gillar inte salt och socker, så jästen måste vara upplöst i vätskan och bör inte komma i direktkontakt med dessa.
  4. Fortsättning efter annonsen
  5. 4. Slå på rejält med mjöl och blanda väl. Användningen av Vetemjöl Special kommer att ge bullarna en något frasig yta och framförallt jäser de mycket bra. Har du tillgång till en matberedare eller annat med degkrok är det nu du tar hjälp av den. Min maskin är för liten för denna jättesats, så jag delar upp vätskan i två ungefär lika stora delar och kör dem i två omgångar. Om du har hjälp av en maskin kan du låta den gå ett tag tills degen är slät och fin, samt ganska fast. Lagom med mjöl är det när den slutar se blöt ut på ytan. Runt 5-7 minuter i maskinen räcker, knådar du det för hand blir det lagom med en 10 minuter. Bakar man bullar vill man inte få för långa glutentrådar har jag lärt mig.
  6. 5. Låt degen jäsa till dubbel storlek i 1 timme under handduk eller plast, gärna lite varmare. Optimalt i en temperatur runt 25 – 28 grader, så nära ugnen är väl en bra idé. Ugnen ska sättas på 250 grader.
  7. 6. Rör ihop smör, kanel, socker och smula i mandelmassa för fyllningen i en bunke. Mandelmassan hjälper till att hålla smöret kvar i fyllningen istället för att smita in och lösa upp degen. Men det är såpass lite att det inte ger smak.
  8. 7. Ställ ut alla muffinsformar på plåtar. När jag kommer ihåg brukar jag strö i aningens socker och kanel i botten på muffinsformarna så blir det lite extra göttit på undersidan.
  9. 8. När degen jäst är det dags för lite handknådning. Knåda degen väl på ett mjölat bakbord och dela den sen i fyra delar. Lägg upp en av delarna som en slät limpa och kavla ut den till en så stor rektangel du kan utan att den går sönder. Stryk ut fyllningen jämt ända ut i kanterna med en slickepott och rulla sen ihop degen från ena långsidan.
  10. 9. Skär försiktigt med sågande rörelse och vass kniv. Jag vill ha höga kanelbullar så därför gör jag dem i muffinsformar och jag skär ca 5 cm stora bitar, ibland större. Men vill du ha fler bullar - gör dem mindre.
  11. 10. Lägg försiktigt ner bullarna i formarna. Jag låter ändbitarna stå med änden nedåt så att alla bullar ser likadana ut. Torka av kniven med jämna mellanrum så fastnar den inte i degen. Låt bullarna jäsa 45 – 50 minuter under handduk nära ugnen.
  12. Fortsättning efter annonsen
  13. 11. Vispa ihop ägget och pensla på bullarna när de jäst färdigt. Strö på pärlsockret och grädda i 9 minuter i mitten av ugnen. Låt dem sen svalna på ett galler eller liknande.
  14. 12. Ta fram ett stort glas mjölk och njut av den första rykande varma kanelbullen.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 4.29 av 5 (7 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom