Hem / Inspiration / Vardag / Johanna Westman ger sina bästa barnmatstips
Johanna Westmans barnmat
Foto: Ulrika Pousette

Johanna Westman ger sina bästa barnmatstips

Publicerad den

Vi har pratat med Johanna Westman som är kokboksförfattare, TV- kock och kursledare i kursköket på Mosebacke Matstudio. Hon drivs framförallt av att ge barn en god, nyfiken relation till mat och matlagning och tycker att alla har rätt till god och vällagad mat  - även de allra minsta. I boken “Johanna Westmans barnmat – från mos till äta själv” har hon samlat sina favoritrecept till de allra minsta matgästerna – från 4 månader upp till 2 – 3 år.

Annons

Vilka är dina 5 bästa tips för att lyckas med barnmaten?

  1. Lägg det på en lagom nivå för just dig. Kanske tycker du det funkar bäst att göra storkok då och då och frysa in barnmaten för att bara plocka fram och tina, kanske känns det enklare att göra en dubbel portion och i all enkelhet koka, ugnsbaka eller ånga några grönsaker åt gången. Kanske varvar du med burkmat när det passar men prövar dig fram då och då med egna små mästerverk i köket.
  2. Köp ekologiskt och i säsong. Grönsaker i säsong är godare, nyttigare och dessutom ofta billigare. Nästan allt du lagar själv är mer energitätt och mer vitaminrikt än halv och helfabrikat.
  3. Det går fint att ge din bebis samma mat som ni själva äter. Snåla med salt och kryddor under själva tillagningen och smaka upp maten på era vuxentallrikar. Kanske passar ni själva på att äta mer grönt…
  4. Mosa gärna lite slarvigt och koka eller ånga grönsaker som blomkål, broccoli, gröna små ärtor och tärningar av sötpotatis och servera i munsvänliga bitar som bebisen själv kan stoppa i munnen och “tugga” med sina små gommar. För många bebisar passar det bättre med mat som inte är helt slät och att själv få stoppa in maten i munnen. Bra träning för motorik och ätande.
  5. Utmana dig själv! Det är roligt att experimentera i köket. Passa på att laga grönsaker du inte provat förut. Krydda gärna med färska örter och andra kryddor. Involvera gärna dina barn så mycket som möjligt och så tidigt som möjligt, så att också de blir nyfikna på mat och matlagning! Glöm inte bort att ha roligt också! Har du en lustfylld relation till maten är chansen större att även ditt barn får det.
Annons