cancer
Artikel

Maten som kan skydda mot cancer

Vi har träffat Anna Ottosson leg. dietist och initiativtagare till ”Rekreationsdagar som ger kraft och styrka” i samarbete med Cancerrehabfonden, för kvinnor som överlevt cancer.

”-Jag har haft närkontakt med cancer genom mitt liv. Jag har sett döden i ögonen. Älskade vänner som har blivit änglar. Det kom till en punkt i mitt liv där jag sa: Nu får det räcka. Vad kan jag göra för att bidra?” Här är hennes bästa kostråd för att förebygga cancer.

Vad ska man generellt satsa på för att förebygga cancer?

”Senaste nutritionsforskningen visar att man kan stärka upp och öka sitt skydd mot cancer på ett mäktigt och kraftfullt sätt. Cirka 30 % av all cancer menar man kan förebyggas av rätt mat”

8 råd som kan öka ditt cancerskydd

1. Håll vikten och låt ditt BMI ligga på 18,5-25

2. Motionera varje dag

3. Undvik mat med mycket kalorier och sockriga, söta drycker

4. Njut mest av mat från växtriket

5. Ät mindre rött kött och undvik charkprodukter

6. Drick mindre alkohol

7. Dra ner på saltet och undvik mögel från spannmålsprodukter och baljväxter

8. Ät hälsosam mat, före kosttillskott.

Bonusråd: Amma ditt barn ger både dig själv och barnet ett ökat skydd.

Anna Ottossons Foodpowerkit mot cancer - Maten som kan skydda:

Njut och skapa en bas med supermat från växtriket rena råvaror som stärker ditt immunförsvar och ökar ditt skydd mot sjukdomar.

Superfoods för mig är mat som ger det där extra som påverkar oss på ett fantastiskt sätt, som luktar, färg på ett kraftfullt sätt som att du blir blå på tungan av blåbär, kissar rött av rödbetor, gråter trillande tårar av löken, allt detta är ett tecken på att de innehåller massor med nyttigheter som ökar ditt skydd. Sen kan man toppa med ingefärashots, vetergräs och liknande som en extra boost så länge basen är BRA.

Ät fantastiska råvaror fulla med Foodpower som ökar ditt skydd mot cancer. Det är exempelvis lax, spenat, blåbär, lök i alla former, edamerbönor, blodgrape, gröna smoothies, curry, gurkmeja, ingefära, färska kryddor – långt ifrån bara pynt.

– Tänk att gå från fyra nyanser i brunt på tallriken och sätt färg på ditt liv – ät färg. Varje måltid. Då ökar du ditt skydd.

Drick flera koppar grönt te varje dag. Ät mest mat från växtriket som innehåller massor av olika antioxidanter och andra skyddande naturliga komponenter som fytokemikalier som är matens egna hjältar. När vi käkar frukt, bär och grönsaker stärker vi vårt immunförsvar och vårt försvar som skyddar oss mot cancer.

Vad är det värsta man kan äta, som kan öka risken för cancer?

– Rött kött, socker och alkohol. Hårt stekt, mögligt, friterat. Svensk klassisk matkultur med matklassiker som går i fyra nyanser i brunt bidrar tyvärr inte till något skydd. Tvärtom. Njut av maten, livet och ät i regnbågens färger, använd köttet som något lite extra.

Om man redan har fått cancer, hur kan man äta då för att må så bra som möjligt och bli friskare?

– Är du mitt uppe i behandling, kräv att duktig dietist ingår i ditt behandlingsteam så att du får skräddarsytt och att maten är EN del i behandlingen så att du har allt stöd som behövs för att hantera medicinska behandlingen på bästa sätt. Är du färdigbehandlad följ samma råd som för att förebygga cancer. (Se ovan). För att förebygga återfall.

Snabbguide:

-Ät frukt och grönt varje dag

-Ät fisk 2-3 ggr i veckan

-Välj bröd med hela korn gärna surdeg, fullkornspasta

-Ät mycket bönor och linser

-Drick flera koppar te varje dag-gärna grönt

-Dra ner på rött kött och undvik charkprodukter (max 500 g/v)

-Undvik hårt stekt, grillat eller rökt

-Undvik sötsaker

-Undvik el ät sällan chips och pommes frites

-Håll alkoholkonsumtionen på en låg nivå

Recept