Hem / Inspiration / Dryck / Starka drycker / Karibiska droppar tar plats i kuporna

Karibiska droppar tar plats i kuporna

Publicerad den

Dags att korka igen de dyra whiskyflaskorna. Nu kommer mörk lagrad rom. Smaka på det här: Ekfat, "La Mauny", "agricole" och "Hors d’Age". Det låter onekligen lite som cognac. Tastelines Mikael Mölstad har testat den mörka rom som finns att köpa i Sverige. Är det något att spilla upp i de gamla konjakskuporna? Text: Mikael Mölstad

Annons

Trenden är tydlig. Allt fler njutare av ädla destillat upptäcker dessa karibiska droppar. På Systembolaget har försäljningen av mörk rom ökat med mer än trettio procent de senaste fem åren. Förra året såldes över 140 000 liter.

Men vad är då mörk lagrad rom? Det betyder minst åtta år på ekfat, ofta gamla bourbonfat. Många menar att den bästa måste göras på färskpressad sockerrörsjuice. Det är då den kallas agricole och oftast kommer från Martinique. Andra anser att sockermelass och lång lagring går lika bra.

Varför är man inte överrens? Allt detta beror på att tillverkningstraditionen skiljer sig åt. På de franska öarna liknar destilleringen den som görs för cognac. I de spansktalande länderna har man mer traditionell brandydestillering och i de engelsktalande gillar man gammal whiskyteknik.

Smak- och doftmässigt skiljer sig därför olika romsorter mycket från varandra – vilket gör det fascinerande att prova. Jag har provat utbudet på Systembolaget.

Mölstads favoriter

J Bally 7 ans Pyramide Martinique

Frankrike, Nr 10306

Pris: 489 kr (700 ml)

En klassisk agricole-rom. Kryddig med lite rökiga toner och knäckig choklad i doften. Mjukt simmig med rejält eldig eftersmak.

Havana Club Añejo 7 años 

Kuba, Nr 322

Pris: 274 kr (700 ml)

Blended melassrom. Rökig och lite bränd doft med fruktiga apelsintoner. Syrlig och simmig med eldig eftersmak.

….i beställningssortimentet:

El Dorado 15 Years

Guyana, Nr 549

Pris: 529 kr (700 ml)

Melassrom destillerad i pot-still. Klassiskt vaniljknäckig med choklad och apelsintoner. Rund simmig smak med god eldig sötma.

Andra att rekommendera i Systembolagets beställningssortiment:

Angostura 1919  (Trindidad), nr 504), 429 kr

Mount Gay Extra Old (Barbados), nr 86649), 529 kr

Det visste du inte om rom

Vår svenska ”grogg” kommer av att en sjökapten i engelska flottan på 1700-talet bestämde att sjömännens dagliga romranson skulle späs ut med fyra gånger vatten och blandas med lime (mot skörbjugg). Denna nya blandning blev kallad Grog efter smeknamnet på kaptenen – Old Grog (eftersom han bara en rock av grogram-tyg)Så var det med groggen.

Annons